latinica  ћирилица
28/10/2016 |  08:22 ⇒ 08:52 | Аутор: РТРС

Ђокић: Српска има изузетан потенцијал у области шумарства

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић оцијенио је да Српска има изузетно значајан потенцијал у области шумарства, наводећи да добит "Шума Републике Српске" у првих шест мјесеци ове године износи око шест милиона КМ и да је то велики успјех овог предузећа који је постигнут први пут у посљедњих 15 година.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

"Имамо стални раст у области дрвопрерађивачке индустрије која има највидљивије стопе раста и развоја, нарочито у дијелу извоза, јер је покривеност увоза извозом финалних производа од дрвета 471 одсто", рекао је Ђокић.

Он је јуче за Радио Републике Српске рекао да има много простора за побољшање производње у овој области и најавио да ће се на томе радити и у будућности, те елиминисати узроци злоупотреба које наносе директну штету Српској.

Ђокић је изразио задовољство што је евидентна стопа раста укупног броја запослених за девет мјесеци ове године за седам одсто у односу на исти период прошле године.

"У протекле четири године смањен је број незапослених у Републици Српској, те се очекује да ће на крају ове године бити за 3.500 мање незапослених него на њеном почетку", рекао је Ђокић.

Он је навео да је Термоелектрана "Станари" највећа инвестиција у сектору енергетике у овом дијелу Европе, у коју је до сада инвестирано 550 милиона КМ.

"Наша оријентација је да у наредним годинама видимо `Електропривреду Српске` као још снажнијег носиоца изградње великих енергетских пројеката, као што је и Хидроелектрана `Дабар` која се још гради и која има планирану инсталисану снагу 156 мегавата, а вриједност пројекта је 350 милиона КМ", рекао је Ђокић.

Он је додао да су евидентни ефекти свих инвестиција у сектор енергетике, који је снажна полуга економског раста Републике Српске, али и цијеле БиХ, јер је у овој, у односу на прошлу годину, дошло до повећања укупног обима произведене електричне енергије у Српској за 27,83 одсто.

Говорећи о плановима за Рудник жељезне руде Љубија "Арселор Митал", Ђокић је нагласио да је Влада Српске одлучна да иде у продају својих акција у овом руднику које износе око 64 одсто.

"Сматрамо да ће нови акционар бити у стању да издвоји средства, те да се обавеже на нове инвестиције за развој рударске производње на подручју басена Приједор", рекао је Ђокић, те изразио увјерење да ће продајом ових акција бити остварено више повољних ефеката за Српску, као и развој рударства у Приједору.

Када је ријеч о обновљивим изворима енергије, Ђокић је навео да је у Републици Српској изграђено двадесетак мањих соларних електрана које имају капацитет око 2,6 мегавата инсталисане снаге, док су у току припреме за изградњу двије вјетроелектране на подручју Херцеговине које ће бити сасвим ново значајно искуство за Српску.

Говорећи о руском клириншком дугу, Ђокић је поновио да Република Српска очекује да на основу измирења тог дуга прими 36,2 милиона долара, док је преостали дио средстава од 125 милиона долара распоређен Федерацији БиХ, заједничким институцијама БиХ и Брчко дистрикту.

Он је оцијенио да је Русија обавезу измирења дуга прихватила захваљујући ауторитету који је имала Република Српска током преговора о овом питању са представницима Руске Федерације, те изразио наду да постоје сви предуслови да тај посао буде окончан до краја године.

Извор: СРНА