latinica  ћирилица
28/10/2016 |  09:06 ⇒ 09:20 | Аутор: РТРС

Савез глувих: Дјеци омогућити квалитетније и хуманије школовање

Предсједник Савеза глувих Републике Српске Дубравка Остојић поручила је да је потребно глувој дјеци омогућити квалитетније школовање, уз одрастање у кругу породице.
Предсједник Савеза глувих Републике Српске Дубравка Остојић - Фото: СРНА
Предсједник Савеза глувих Републике Српске Дубравка ОстојићФото: СРНА

Остојићева је указала на потребу комплетне реформе и хуманизације образовања глуве дјеце, истичући да и ови малишани имају иста права на квалитетно образовање, као и здрава дјеца.

"Веома важна је рана рехабилитација слуха и говора, која треба да почне у другој години живота и траје до завршетка школовања, што захтијева тимски рад сурдоаудиолога, логопеда, психолога и чланова породице глувог дјетета", рекла је Остојићева Срни.

Према њеним ријечима, највећи недостатак Центра за васпитање и рехабилитацију слуха и говора у Бањалуци јесте то што су малишани из унутрашњости Српске приморани да се одвоје од својих и смјесте у хранитељске породице, с обзиром на то да је то једина специјална школа за глуву дјецу у Републици Српској.

"То је огроман стрес за ову дјецу, а резултат свега је кидање емотивних веза са породицом још у најранијем дјетињству. Тим малишанима немогуће је надокнадити родитељску љубав", нагласила је Остојићева.

Уз све то, додала је она, у овом центру дјецу нико не учи њихов природни знаковни језик, као што је то случај у развијеном свијету.

"Зато им је лексика веома сиромашна и у комуникацији користе ограничен број ријечи", рекла је Остојићева, наводећи да знаковни језик обухвата више од 3.000 појмова.

Она је додала да Центар школује кадрове за занимања која нико не тражи.

Остојићева је изразила задовољство што је град Бијељина подржао рад Удружења глувих овог града, у оквиру којег функционише Кабинет за рану рехабилитацију слуха и говора.

Према њеним ријечима, у овај кабинет на вјежбе за рехабилитацију слуха и говора долази 16 малишана из околних мјеста, захваљујући чему се они путем инклузивне наставе школују у редовним школама у бијељинској регији.

"Што је најважније, одрастају уз своје најмилије, те имају боље образовање и шансу за већи избор занимања, те могућност факултетског образовања", истакла је Остојићева.

Она је навела да Савез глувих Српске има 2.000 регистрованих чланова, упозоравајући да је број глувих много већи јер се још ради на формирању тачне евиденције.

Остојићева је позвала све људе да не заузимају став према глувим лицима на основу предрасуда, те да их не игноришу, него сматрају себи равноправнима, што и јесу.

Извор: СРНА