latinica  ћирилица
28/10/2016 |  09:27 | Аутор: РТРС

Грушко о акцијама НАТО: Шта је сљедеће?

Акције НАТО представљају ризик за европску безбједност, а посебно одредбе споразума Русија-НАТО које се односе на војну уздржаност, изјавио је стални представник Русије при Алијанси Александер Грушко.
Александар Грушко (Фото: Sputnik/Григорий Сысоев) -
Александар Грушко (Фото: Sputnik/Григорий Сысоев)

Грушко је то рекао реагујући на одлуку НАТО да повећа војну присутност на истоку Европе и у Црном мору.

Према његовим ријечима, од самита НАТО у Велсу (септембра 2014.), састанци министара су били "стереотипни, и без позитивних сигнала за односе Русија-НАТО", пренио је Тас с.

Грушко је навео да Русија неће остати нема да такве мјере Алијасе.

"Сада се поставља питање: Шта је сљедеће? Нови талас спекулација НАТО о руској пријетњи и нова спирала трке у наоружању? Мислимо да тај пут нигде не води", истакао је Грушко.

Он сматра да оно што НАТО ради у Црном мору се не може подвести под борбу против тероризма.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је јуче рекао да се читав низ земаља придружио иницијативи Канаде, Њемачке, Велике Британије и САД да разместе мултинационалне батаљоне на источним границама Алијансе.

Како је рекао, Албанија, Италија, Пољска и Словенија ће сопственим снагама допунити батаљоне које у Литванији предводи Канада, док ће Хрватска, Белгија, Француска, Луксембург, Холандија и Норвешка својим капацитетима ојачати батаљон који предводи Њемачка.

Данска и Француска ће допунити батаљоне у Естонији, предвођене Лондоном, док ће Румунија и Велика Британија ојачати амерички батаљон у Пољској, пренио је Спутњик.

Извор: Танјуг