latinica  ћирилица
28/10/2016 |  10:23 | Аутор: РТРС

Мађарска ће тужити Брисел због обавезних квота за мигранте

Мађарска ће тужити Европску комисију и успротивиће се обавезним мигрантским квотама ако их Брисел не скине са дневног реда, рекао је премијер Виктор Орбан.
Мигранти на граници са Мађарском - Фото: ТАНЈУГ
Мигранти на граници са МађарскомФото: ТАНЈУГ

Орбан је рекао да ће његова влада искористити недавни референдум у Мађарској да правно изазове Брисел. Одзив на референдуму је био превише мали да би резултат био обавезујући.

Он је рекао да постоји застој у рјешавању питања обавезних мигрантских квота.

Орбан је рекао државном радију да ако Европска комисија не одбаци идеју квота "ми ћемо се одупријети, нећемо провести одлуку ЕУ, тужићемо Комисију".

"Биће озбиљна правна дебата о томе да ли страна популација може да се наметне народу једне чланице ЕУ против његове воље. То ће бити велика битка, а за то су нам потребне промјене Устава", рекао је он.

Орбан је истакао да је одлука о прихватању миграната питање националног суверенитета и да жели да наредног мјесеца измијени Устав како би забранио насељавање миграната.

Мађарски премијер је практично запечатио јужне границе жилет-жицом и оградом пред таласом миграната и распоредио хиљаде војника и полицајаца на граници.

Он је рекао да Мађарска, која је земља хришћанских коријена, не жели да прими муслимане у великом броју те да они представљају безбједносни ризик.

Извор: СРНА-Ројтерс