latinica  ћирилица
28/10/2016 |  11:15 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Настављен штрајк радника "Трендтекса" (ВИДЕО)

Четердесетак стално запослених радница требињског "Трендтекса", које су у штрајку од седамнаестог октобра, нису послушале послодавца и данас се нису вратиле на посао. Тврде да послодавац није испоштовао њихове захтјеве, па су тражиле закључење радничких књижица.
Фирма "Трендтекст" из Добоја - Фото: СРНА
Фирма "Трендтекст" из ДобојаФото: СРНА

Новоизабрани градоначелник Требиња Лука Петровић сматра да би Министарство рада и борачко-инвалидске заштите требало да редефинише постојећи уговор са предузећем "Трендтекс" и/или да потпише нови са другим закупцем.

Током једночасовног окупљања, представници послодавца саопштили су им, тврде, да ће радничке књижице бити закључене наредне седмице. Одбили су повратак у производњу, јер би радили под истим условима због којих су је обуставили.

- Наши минимални захтјеви су један слободан дан, да се врате сви радници који су добили отказ, да имамо нормално радно вријеме, а не да кад ујутро одемо на посао у шест, не знамо кад ћемо се кући вратити - каже радница Слободанка Пикић.

Радници тврде да им послодавац, без ваљаног објашњења, одбија и од плате и да немају јединствену производну норму. Непоштивање низа законских прописа из радно-правног односа и заштите на раду, утврдила је и инспекција рада, почетком септембра.

- Констатовано је да се послодавац не придржава радног времена, не води дневну евиденцију о присуству радника, не увећава плате по основу рада ноћу, прековременог рада, рада празником, као ни по годинама радног стажа. Послодавац није омогућио седмични одмор, није колективно осигурао раднике за случај несреће и не исплаћује трошкове топлог оброка за један дан - каже Душанка Макивић, виши сарадник за односе с јавношћу Републичке управе за инспекцијске послове.

Рокови за отклањање недостатака били су различити.

- Док смо ми били у фирми, ништа није испоштовано, а послије нашег одласка, не знам - каже Слободанка Пикић.

Нико из Трендтекса није се оглашавао, као и на наша питања од прије три дана. Тада нам је незванично речено да је, осим радника у штрајку, са тридесет осам раскинут уговор о раду, а да још толико њих долази на посао.