latinica  ћирилица
28/10/2016 |  11:27 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Уклонити све баријере у пословању између ентитета (ВИДЕО)

На молбу да прокоментарише проблеме са којима се сусрећу произвођачи хемијских и неких фармаколошких производа из Федерације БиХ приликом њиховог пласирања на тржиште Републике Српске, предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да би "било природно да се уклањају све баријере у пословању и пласирању производа између два ентитета, и то и јесте опредјељење Владе Републике Српске".
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Али, то, свакако, захтијева не само парцијални, већ један свеобухватни приступ, и сматрам да смо и премијер Новалић и ја показали да је то пут којим желимо ићи“, додала је Цвијановић.

“Међутим, у рјешавању овог питања за које је заинтересована ФБиХ, код нас се у Влади РС поново наметнуло једно друго питање, за које је директно заинтересована Република Српска. Наиме, ријеч је о једној ограничавајућој уредби у ФБиХ, по којој се забрањује нашем гасном предузећу, “ГАС РЕС“, да гасом снабдијева потрошаче у ФБиХ. Што је још горе, забрањује му се и да користи територију ФБиХ да би дошли до територије Српске и снабдијевали, на примјер, наше потрошаче у Источном Сарајеву. Зато кажем да би смо морали утврдити генерални принцип, без било каквих међусобно постављених ограничења, и ми смо у Влади Републике Српске спремни да на томе радимо са партнерима из Владе ФБиХ“, истакла је предсједница Владе Републике Српске.

Произвођачи хемијских и одређених фармаколошких производа из Федерације БиХ суочили су се са проблемима приликом пласирања својих производа на тржиште Републике Српске. Наиме, ови производи, да би се нашли на тржишту Републике Српске, морају бити у складу са новим прописима који су донијети на основу Закона о хемикалијама и Закона о биоцидима у Републици Српској, а који су у потпуности усклађени са захтјевима Европске уније. С друге стране, у прописе у Федерацији БиХ којима је регулисана ова материја, тек требају бити инкорпорисани стандарди који се примјењују у Европској унији.