latinica  ћирилица
28/10/2016 |  11:39 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

Објављен конкурс за студентске стипендије (ВИДЕО)

Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је данас конкурс за додјелу стипендија студентима првог, другог и трећег циклуса студија у Српској, за шта је буџетом планирано око два милиона КМ, као и конкурс за додјелу стипендија студентима из Српске који студирају у иностранству, за шта је обезбијеђена 191.000 КМ.
Студенти - Фото: РТРС
СтудентиФото: РТРС

Студентима који студирају у Српској биће додијељено 1.000 стипендија, тј. у категорији успјешних студената првог, другог и трећег циклуса студија 730 стипендија, а у категорији осталих студената првог циклуса 236, рекао је ресорни министар Дане Малешевић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

- Студентима са инвалидитетом сва три циклуса који остварују право на додатак за помоћ и његу другог лица биће додијељено 16 стипендија, а студентима првог циклуса са пребивалиштем у изразито неразвијеним општинама 18 стипеднија" -појаснио је Малешевић.

Према његовим ријечима, стипендија износи 2.000 КМ по студенту и исплаћује се током 10 мјесеци у износу од по 200 КМ.

- Студентима који студирају у иностранству биће додијељено 70 стипендија и оне се исплаћују једнократно. Висина стипендије зависи од броја студената који испуњавају услове конкурса, а углавном износи 2.000 КМ на првом циклусу студија, 2.500 КМ на другом и 3.500 КМ на трећем циклусу по студенту - прецизирао је министар.

Он је нагласио да су детаљи конкурса, који је отворен до 28. новембра, објављени на порталу Владе Српске, односно страници Министарства. Биће додијељен исти број стипеднија, као и прошле године, а и износи су исти.

Помоћник министра за високо образовање Радмила Пејић појаснила је да студенти који студирају у иностранству, да би добили стипендију Министарства, морају имати просјек оцјена најмање девет.  Ако је ријеч о студентима на првом циклусу студија морају имати уписану другу годину, осим студената који су освојили једно од прва три мјеста на међународним олимпијадама.

- Студенти који студирају на другом и трећем циклусу у иностранству могу остварити право на стипендију од прве године другог циклуса или прве године трећег циклуса, с тим да им се рачуна просјек оцјена у првом, односно другом циклусу - прецизирала је Пејићева.

Она је додала да на сваком циклусу студенти морају имати просјек оцјена најмање девет.

Према њеним ријечима, успјешни студенти који студирају у Српској морају имати просјек најмање 8,5, а студенти који спадају у остале категорије - дјеца погинулих бораца, социјалне категорије, породице са више студената - морају имати просјек најмање осам, као и они који долазе из изразито неразвијених општина.

Студенти с инвалидитетом, да би добили стипендију Министарства, морају имати просјек најмање седам и по.

Извор: СРНА