latinica  ћирилица
28/10/2016 |  12:06 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

Малешевић: Наредних дана исплата дуговања просвјетним радницима

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да би у наредним данима требало да буду исплаћена дуговања за превоз просвјетним радницима за септембар.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

"Не дугујемо превише средстава за превоз радника, али се ту калеме и друга дуговања која се односе на обавезе из ранијег колективног уговора, која не можемо исплатити ако нема средстава", рекао је Малешевић новинарима у Бањалуци, говорећи о штрајковима упозорења просвјетних радника у појединим школама у Српској.

Он је напоменуо да ће дуговања Министарства према просвјетним радницима бити измирена у складу са пуњењем буџета.

Министар је подсјетио да укупна дуговања износе више од три и по милиона КМ.

Говорећи о увођењу обезбјеђења у школама у Српској, Малешевић је истакао да је Министарство дало сагласност једној агенцији да презентује свој програм у школама, али никако да та агенција са директорима присиљава родитеље и ученике да се укључе у тај програм који су презентовали.

"Дошло је до злоупотребе наше сагласности, јер су само њен дио навели у уговору који су потписивали са школама, да Министарство даје сагласност на програм. Нису су се појавили за тражење друге сагласности којом би они могли да реализују тај програм и сигурно је неће ни добити јер су злоупотријебили претходну сагласност и добру вољу Министарства", нагласио је министар.

Он је рекао да је не зна зашто Техничка школа у Бањалуци у њен запуштенији дио није уложила 196.000 КМ које је добила након што је Министарство ову школу кандидовало за пројекат УНДП-а.

Извор: СРНА