latinica  ћирилица
28/10/2016 |  12:20 | Аутор: РТРС

Новаковић: БиХ ће се прије распасти него што ће постати грађанска земља

БиХ ће се прије распасти него што ће постати грађанска земља по ситему један човјек - један глас, изјавио је Срни посланик НДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Момчило Новаковић.
Момчило Новаковић (фото: oslobodjenje.ba) -
Момчило Новаковић (фото: oslobodjenje.ba)

Коментаришући став посланика СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Шемсудина Мехмедовића да "стране судије из Уставног суда БиХ могу отићи тек када се у потпуности врати принцип уређења БиХ као грађанске републике, по систему један човјек - један глас", Новаковић је рекао да је то утопија и да сви знају, па и Мехмедовић да од тога нема ништа.

"Свима нама, па и њима који мисле тако, јасно је да никада неће бити створена таква БиХ. Она ће се прије распасти него постати грађанска", нагласио је Новаковић, који је потпредсједник НДП-а.

Он истиче да ће стране судије отићи из Уставног суда БиХ када буде донесен закон о Уставном суду, а не када буде створена земља по вољи једног народа.

"Они ће отићи оног момента када пут ка ЕУ буде заустављен због тога што су у институцијама БиХ присутни страни држављани, односно кад се од БиХ буде тражило да самостално доноси одлуке и у потпуности одговара за њих. Када оду странци из БиХ отићиће и судије из Уставног суда БиХ, ако не и прије", појаснио је Новаковић.

Он је поручио да је за све у БиХ, па и за Мехмедовића боље да се то деси што прије и да три народа у БиХ преузму пуну одговорност за договарање о својој будућност.

Извор: СРНА