latinica  ћирилица
28/10/2016 |  12:42 ⇒ 18:08 | Аутор: РТРС

Вучуревић за "Народне": Босић се у политику разумије као Мар­ко Кра­ље­вић у интернет

Српску де­мо­крат­ску стран­ку тре­ба да пре­дво­де љу­ди ко­ји су је ства­ра­ли и они ко­ји су у вријеме ства­ра­ња Ре­пу­бли­ке Српске ди­је­ли­ли су­дби­ну сво­г на­ро­да, а не они ко­ји су за вријеме ра­та у БиХ бо­ра­ви­ли у Срби­ји, а ка­да је отпо­че­ло бом­бар­до­ва­ње Срби­је, покупили прње и вра­ти­ли се у Ре­пу­бли­ку Српску.
(Фото: Screenshot/narodne.net) -
(Фото: Screenshot/narodne.net)

Овим ри­је­чи­ма је Божидар Ву­чу­ре­вић, је­дан од осни­ва­ча СДС-а, за "Народне новине" ко­мен­та­ри­сао не­да­вне про­мје­не у врху стран­ке, на­по­ми­њу­ћи да у овом тре­нут­ку не може од­го­во­ри­ти на пи­та­ње да ли је Вукота Говедарица у ста­њу да ту пар­ти­ју тргне из ле­тар­ги­је.

"О то­м чо­вје­ку имам сво­је миш­ље­ње, ко­је не бих изно­сио на та­цни. Уко­ли­ко се дис­тан­ци­ра од политике Младена Бо­си­ћа, спре­ман сам да од људи ко­ји во­де Ре­пу­бли­ку Српску  тражим да и СДС-у да­ју пар­че влас­ти. Не говорим то на­па­мет, СДС је државо­твор­на стран­ка и сто­га тре­ба да партиципира у влас­ти Српске. Не сми­је државо­твор­на странка ос­та­ти ван ку­ће ко­ју је гра­ди­ла. Може се промијенити домаћин, али не сми­ју они ко­ји су је правили би­ти ње­ни под­ста­на­ри. Ни­ко не спо­ри да је улогу до­ма­ћи­на на­род до­ди­је­лио До­ди­ку. За­то СДС са њим тре­ба на­ли­је­по. Тре­ба му се и изви­ни­ти за неке  ства­ри. Он је пред­сје­дник Ре­пу­бли­ке, институција.  На позицију је до­шао во­љом на­ро­да. А, ко не поштује на­ро­дну во­љу, он је из­дај­ник свог на­ро­да. Нису се у СДС-у смје­ли не­при­ја­тељ­ски понашати према ин­сти­ту­ци­ји пред­сје­дни­ка. То им де­бе­ло замјерам", рекао је Вучуревић у интервјуу за "Народне новине".

На питање ка­ко гле­да­те на по­ли­ти­ку СДС-а у ор­га­ни­ма влас­ти на ни­воу БиХ, Вучуревић је одговорио да је постојећа гарнитура у СДС слу­ша­ла ис­ку­сни­је чланове у Са­ра­је­во, ни за живу гла­ву, не би ишли без СНСД-а.

"Ни­смо смје­ли до­зво­ли­ти да пред­ста­вни­ке РС у влас­ти на ни­воу БиХ би­ра Ба­кир Изе­тбе­го­вић. Он је по­ни­штио во­љу на­ро­да Српске. Ни­су то смје­ли при­хва­ти­ти ни Бо­сић, ни Ша­ро­вић. Њи­ма из­гле­да ни­је би­ло до по­зи­ци­је Српске, не­го до њи­хо­ве влас­ти­те. Не­ка­да  је љу­де из СДС-а но­си­ла иде­ја, а бо­га­ми их да­нас но­се ин­те­ре­си. Нај­ви­ше ли­чни", каже Вучуревић.

Поновио је да свој раније изречени став да су они, ко­ји су нај­за­служни­ји за ства­ра­ње СДС-а, стра­да­ли од влас­ти­те ру­ке када су за­сме­та­ли де­зер­те­ри­ма и бје­гун­ци­ма.

"Ни­сам крио да сам ми­слио на Ву­ко­ту Го­ве­да­ри­цу. Ни­шта ни­сам сла­гао. И са­да ћу то по­но­ви­ти, али не у ци­љу сва­ђе и раскола. Са­да сам спре­ман да са њим раз­го­ва­рам у ин­те­ре­су СДС-а, Ре­пу­бли­ке Српске и српског на­ро­да", рекао је један од оснивача СДС-а у Херцеговини.

На питање да ли се пос­те­пе­но ства­ра­ју усло­ви за по­вра­так "ста­ре гар­де" у СДС, ко­ји су стран­ку на­пус­ти­ли због су­ко­ба са Бо­си­ћем, Вучуревић је одговорио да то не за­ви­си од ста­ре гар­де не­го од ових ко­ји во­де стран­ку.

"Ја СДС ди­је­лим на пе­ри­од до Бо­си­ћа, до ка­да је био на­ци­онал­на стран­ка, и овај мра­чни, де­це­ниј­ски период пропадања, ста­гна­ци­је, про­тје­ри­ва­ња про­вје­ре­них ка­дро­ва, од­сту­па­ња од стра­на­чких ци­ље­ва и на­че­ла. Са­да се на­дам не­кој но­вој фа­зи. На дан излас­ка ва­шег лис­та, сас­та­ћу се са стра­на­чким прва­ци­ма, ста­ром гар­дом СДС-а, по­сли­је че­га би тре­ба­ло да иза­ђе­мо са не­ком врстом про­гла­са ко­јим ће­мо по­зва­ти све љу­де ко­ји су нео­прав­да­но од­стра­ње­ни, да се вра­те. А ни­је их ма­ло. Ако сам до­бро пре­бро­јао, у по­сље­дње ври­је­ме из стран­ке је ис­кљу­че­но де­вет по­сла­ни­ка, 17 чла­но­ва Гла­вног одбо­ра, ни сам не знам ко­ли­ко акти­вис­та ко­ји су но­си­ли те­рет избо­ра. За­ми­сли­те, СДС се одре­као Мо­мчи­ла Но­ва­ко­ви­ћа, Не­де­љка Ђе­ка­но­ви­ћа, Славка Дуњића, Злат­ка Ма­кси­мо­ви­ћа, Не­на­да Сте­ван­ди­ћа… То су мо­гли учи­ни­ти са­мо па­ко­сни љу­ди, не­при­ја­те­љи стран­ке", истакао је Вучуревић.

На најаву Младена Бо­сића, досадашњег лидера СДС, да ће и на­кон ос­тав­ке остати у странци, Вучуревић је поручио да "може остати, али не више на руководећем мјесту". 

"Он је сво­ју при­чу при­чао де­сет го­ди­на. По­ка­зао је да се у по­ли­ти­ку ра­зу­ми­је као Мар­ко Кра­ље­вић у ин­тер­нет. У ње­го­вим ман­да­ти­ма, СДС је то­нуо, а он се хва­лио ус­пје­си­ма. Стран­ку је одро­ди­о од на­ро­да, кре­ну­ла је стран­пу­ти­цом и због то­га је кажња­ва­на на избо­ри­ма. СДС-у су по­тре­бне свјеже сна­ге, мла­ди љу­ди, али и ми ста­ри­ји и ис­ку­сни­ји да све то по­вежемо", рекао је Вучуревић.

На питање како гле­да­ на по­ли­ти­ку Ми­ло­ра­да До­ди­ка, Вучуревић је одговорио да ни­ка­да није гла­сао за До­ди­ка, и да му је је­дном при­ли­ком то и ре­као.

"Али га уважавам. Не дао Бог да је у овим тур­бу­лен­тним вре­ме­ни­ма на ње­го­вом мјес­ту био не­ко од лидера из овог Са­ве­за за про­мје­не. Не би нас би­ло на ма­пи! До­дик хра­бро бра­ни Српску и сми­јем ре­ћи да про­во­ди про­грам­ске ци­ље­ве СДС-а из деведе­се­тих го­ди­на про­шлог ви­је­ка. СДС је, нажалост, на­пус­тио ту политику и окренуо се не­ком дру­гом, ме­ни неразумљивом кон­цеп­ту. С об­зи­ром на то да се До­дик на наредним општим избо­ри­ма не­ће мо­ћи кан­ди­до­ва­ти за предсједника Српске, би­ло би до­бро да се кан­ди­ду­је за српског чла­на Пред­сје­дниш­тва БиХ. Учи­нио бих све да га осим страна­ка ко­је га да­нас подржава­ју, подржи и СДС, јер је то интрес Српске и српског на­ро­да. Ври­је­ме је да у Са­ра­је­во иду на­ји­зра­сли­ји ка­дро­ви.  Мо­ра­мо се ма­ло пла­ши­ти црних ма­ра­ма и гро­бо­ва, ко­ји нас опо­ми­њу, али и ар­ми­је бра­да­тих ко­мши­ја у кратким панталонама, ко­ји пријете", рекао је Вучуревић у интервјуу за "Народне новине".