latinica  ћирилица
28/10/2016 |  12:59 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

На Сајму дружење са Шербеџијом, Дањан Чен, Хуан Октавијом Пренсом

Шестог дана 61. Сајма књига у Београду са читаоцима ће се дружити Раде Шербеџија, Дањан Чен и Октавио Пренс.
Дањан Чен (Фото: Marko Đoković/RAS Srbija) -
Дањан Чен (Фото: Marko Đoković/RAS Srbija)

Шербеџија је гост издавачке куће Нова књига плус из Црне Горе, а представиће своје књигу изабраних пјесама "Странац" и "До посљедњег даха".

Публика ће имати прилику да упозна и кинеску ауторку Дањан Чен и њену прву књигу објављену на српском "Шангајска принцеза". Ово је прича о Дејзи Квок (1909-1998), ћерки кинеског милионера рођеној у Аустралији која се са породицом преселила у Шангај и ту касније постала жртва Културне револуције Мао Цедунга, послата у логор за "преваспитавања капиталиста". Но, Дејзи је све недаће поднијела са осмјехом на лицу и задивљујућом издржљивошћу.

Дањан Чен (1958) је једна од најпознатијих и најпопуларнијих кинеских књижевница. Рођена је у Пекингу, као дијете се са родитељима преселила у Шангај, гдје и сада живи и сматра се једним од живих културних симбола тог града. Дипломирала је кинеску књижевност и радила у магазину за дјецу, а почела је као дјечји писац. Њена књига "Смрт ученице" (1990) уврштена је у 100 најбољих дјечјих књига свијета. Најпознатија је по тзв. Шангајској трилогији коју чине публицистичке књиге "Шангајска меморабилија" (1998), "Шангајска принцеза" (1999) и "Шангајска љепотица" (2000).

Од 2014. године Дањан Чен је три пута боравила у Србији, послије чега је објавила више дужих и кратких текстова и два кратка ауторска филма о Србији и њеној историји. Теме филмова су култ кнеза Лазара и "Хазарски речник" Милорада Павића, који је био њена велика књижевна инспирација. Она је помогла промоцији у Кини нашег нобеловца Иве Андрића, а једна од личности којој се диви је и Гаврило Принцип. Њена посљедња књига "Земља ухваћених снова" говори баш о Србији, а на Сајму књига у Шангају у августу 2016. била је једна од најзапаженијих књига.

Аргентински писац Хуан Октавио Пренс гост је издавачке куће Геопоетика која је објавила његов роман "Вишак идентитета". Пренс је рођен 1932. године, а занимљив је податак да су његови преци били из Истре. На путу по Европи, а у потрази за коријенима, задржао се да живи и у Београду, а потом у Трсту. А онда паралено и у Аргентини.

У аутобиографском роману "Вишак иденититета", он с дубоким хуманизмом, специфично аргентинским хумором и само њему својственом њежном иронијом, осликава средину у којој је одрастао и животне приче обичних људи. Ведра атмосфера овог романа не изостаје чак ни на страницама гдје се говори о смрти.

Британска списатељица Александра Потер гошћа је издавачке куће  Вулкан и дружиће се са читаоцима на њиховом штанду. Рођена 1980. године у Јоркширу, Потерова је дипломирала енглеску књижевност и филм. Писала је за популарне модне магазине, а 1999. послала је рукопис свог првог романа на адресе неколико издавача и скоро сви су јој одговорили потврдно. Све њене књиге, романтичне комедије, постале су бестселери у земљама у којима су преведене. Потерова је данас једна од најчитанијих савремених ауторки љубавних романа.

Извор: Агенције