latinica  ћирилица
28/10/2016 |  13:27 | Аутор: РТРС

Велики пропусти у антидопинг контроли у Риу

Свјетска антидопинг агенција саопштила је да је било озбиљних пропуста у контролисању спортиста на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.
Допинг контрола - Фото: илустрација
Допинг контролаФото: илустрација

ВАДА наводи да многи спортисти који је требало да буду тестирани "једноставно нису могли бити пронађени" и да је било дана када је отказано до 50 одсто тестова.

У извјештају на 55 страница наводи се да од 11.470 спортиста њих 4.125 нема никакав запис о тестирању у 2016. години. Међу њима је 1.913 особа које се баве "веома ризичним спортовима".

ВАДА наводи да скоро 100 узорака није могло да се повеже са спортистима због грешака у уношењу података и да је један нестали узорак пронађен тек двије седмице након Игара, преноси Би-Би-Си.

У извјештају пише да је и у Рију спроведено скоро 500 тестова мање него што су организатори планирали.

Само 4.795 спортиста достављало је податке о мјесту на којем се налазе од 8. августа, наводи ВАДА и напомиње да је особље задужено за обавјештавање спортиста о контролама било лоше припремљено.

Одговорност за спровођење антидопинг програма током Олимпијских игара сноси Међународни олимпијски комитет.

ВАДА је похвалила побољшања постигнута у антидопинг лабораторији у Рију. Та лабораторија била је суспендована само шест седмица прије почетка Игара јер није испуњавала међународне стандарде.

Извор: СРНА