latinica  ћирилица
28/10/2016 |  13:34 ⇒ 13:42 | Аутор: РТРС

Николић: Нема стабилне Србије без стабилне Македоније

Чланство у ЕУ заједничка је тежња Србије и Македоније, поручио је данас председник Томислав Николић и истакао да две земље само удруженим напорима, кроз сталне консултације и размену искустава, могу да убрзају тај процес.
Конференција за медије Николића и Иванова - Фото: ТАНЈУГ
Конференција за медије Николића и ИвановаФото: ТАНЈУГ

Николић је, у обраћању послије састанка са македонским предсједником Ђорђем Ивановим у Београду, поручио да нема стабилне Србије без стабилне Македоније и истакао да ће Србија ће увијек бити снажан ослонац свом јужном сусједу и пријатељу.

Предсједник је рекао да су политички односи Србије и Македоније веома добри и да су двије земље у периоду препуном различитих изазова показале да кроз сарадњу и разговор могу да спријече и превазиђу све тешкоће.

"Србија жели стабилне, добросусједске односе са Македонијом и унапређење сарадње у свим областима. На томе обе стране раде веома предано и конкретно", навео је Николић и додао да је посјета предсједника Иванова Србији потврда обостраног опредељења за даљи развој укупних односа.

Предсједник је, наводећи да се регион суочава са катастрофалном мигрантском кризом која једнако погађа све земље, рекао да Србија и Македонија нису одговорне за мигрантски талас који иде ка Западној Европи, да не могу ни да га зауставе ни ублаже, те да је на потезу ЕУ која има механизме и новац.

Он је оцијенио да се Србија одговорно суочила са тим проблемом и обезбиједила достојан прихват и безбиједан пролазак мигрантима ка земљама које су одређене као њихова крајња дестинација.

"Поносни смо што је начин на који смо решавали овај проблем позитиван пример који се наводи у читавом свијету", навео је Николић.

Наводећи да је Србија суштински заинтересована за стабилност свих сусједних земаља, Николић је рекао да је увјерен да ће предстојећи парламентарни избори у Македонији бити одржани у складу с међународним стандардима и да ће нова македонска влада учинити све ради очувања стабилности у региону и да ће даље унапређивати добре односе са Србијом.

Николић је Иванову пренео да је пријем Косова у УНЕСКО за Србију апсолутно неприхватљив и замолио га да Македонија принципијелно подржи Србију гласањем против чланства Косова у УНЕСКО.

"Рекао сам председнику да је парадоксално да Албанци говоре како су манастири њихови, а те исте манастире КФОР и косовска полиција чувају и штите управо од њих самих", навео је Николић.

Предсједник је рекао да потенцијал за даљи развој економске сарадње види прије свега у инфраструктури и енегетици, трговини и пољопривреди.

Навео је и да су српска мањина у Македонији и македонска мањина у Србији прави и најважнији мост сарадње између двије земље, наводећи да вјерује да се македонска мањина у Србији добро осјећа.

"Наша жеља је да се односи два народа и двије државе и даље граде на темељима узајамног поштовања и разумијевања, истој вјери, сличном језику и блиском заједничком пореклу", навео је Николић.

Извор: Танјуг