latinica  ћирилица
28/10/2016 |  14:03 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Станари: Постхумно одликовано 13 бораца Војске Републике Српске (ВИДЕО)

У Станарима су уручена постхумна одликовања - "Медаље заслуга за народ" - која поводом Дана несталих додјељује предсједник Српске Милорад Додик.
У Станарима уручено 13 постхумних одликовања - Фото: СРНА
У Станарима уручено 13 постхумних одликовањаФото: СРНА

Одликовано је 13 бораца с подручја ове општине.

Постхумно, међу одликованим је и Новак Илић, један од петорице несталих бораца с подручја Станара. Отац Миленко тражи га 21 годину.

- Кад је пала Возућа ја сам био на коридору. Знали смо да не могу сви изаћи живи. Нажалост, мој син је ту остао - каже Миленко.

Недељко Митровић, предсједник Републичке организације породица погинулих бораца и несталих цивила, истиче да су постхумна одликовања знак признања, уважавања и поштовања жртве бораца Војске републике Српске.

Бригу о породицама погинулих и несталих са подручја општине Станари води новооснована организација породица погинулих, уз помоћ општине.

Предсједник станарске Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Мирко Јотић каже да је са овог простора погинуло 250 бораца, од којих се пет воде као нестали.

Начелник општине Станари Душан Панић каже да локална управа води бригу о овој категорији у остваривању њихових основних и допунских права, за шта је буџетом за ову годину издвојено око 30.000 КМ.

Ове године поводом дана несталих предсједник Републике постхумно је одликовао 180 бораца Војске Републике Српске.