latinica  ћирилица
28/10/2016 |  15:21 | Аутор: РТРС

Одржан састанак о рјешавању вишкова наоружања и муниције

Делегација Министарства одбране и Оружаних снага БиХ одржала је данас у Сарајеву састанак са представницима ентитетских министарстава Републике Српске и Федерације БиХ с циљем успостављања боље директне сарадње у вези са рјешавањем вишкова наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава.
Застарјело наоружање у БиХ - Фото: РТРС
Застарјело наоружање у БиХФото: РТРС

Састанку су присуствовали министар одбране БиХ Марина Пендеш, замјеник министра одбране за политику и планове Сеад Јусић, начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал пуковник Анто Јелеч, замјеници начелника Заједничког штаба генерал мајори Мирко Тепшић и Сенад Машовић.

Из Републике Српске састанку су присуствовали министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић и министар трговине и туризма Предраг Глухаковић, те директор Републичке дирекције за промет наоружања и војне опреме Драган Капетина, док су из ФБиХ били представници Министарства енергије, рударства и индустрије ФБиХ, саопштено је из Министарства одбране БиХ.

На састанку, којем су присуствовали и предствници УНДП-а, разговарано је о сарадњи када је ријеч о капацитету за делаборацију и уништењу вишкова нестабилне муниције и минско-експлозивних средстава, те сарадњи у вези са ремонтом наоружања.

Изражена је и заинтересованост за отпочињање процеса продаје вишкова наоружања и муниције у складу са законским прописима.

Пендешева истакла је важност процеса рјешавања вишкова наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава у БиХ, као и могућности на којима се треба радити ради што бржег рјешавања овог питања.

Она је напоменула да је Министарство одбране БиХ опредијељено да има добру сарадњу са намјенском индустријом БиХ којој треба дати предност.

Представници ентитетских власти изразили су спремност за сарадњу у вези са могућим пројектима који би могли бити искоришћени у процесу рјешавања вишкова наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава.

Извор: СРНА