latinica  ћирилица
28/10/2016 |  15:38 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Колико су у Српској искоришћени бањски капацитети? (ВИДЕО)

"Бањски и здравствени туризам Републике Српске" назив је конференције одржане у Бањи Врућици код Теслића у организацији Министарства трговине и туризма Српске.
Бања Врућица - Фото: РТРС
Бања ВрућицаФото: РТРС

На конференцији је разговарано о актуелном стању бањског туризма, проблемима с којима се суочавају и перспективама развоја. 

Бања Врућица у Теслићу очекује до краја године 215.000 ноћења. У порасту је број гостију из иностранства, који највише користе здравствени програм ове бање.

- Бања Врућица у задњем кварталу има значајан раст броја гостију из иностранства, тако да на крају године очекујемо да тај омјер буде 60 одсто домаћих и 40 одсто иностраних - каже директор бање, Александар Радошевић.

У сусједној Србији међу најпосјећенијим је Бања Ковиљача. И они се ослањају на иностране туристе, а са Републиком Српском имају посебне аранжмане које настоје унаприједити.

- Надамо се да ћемо унаприједити сарадњу између Министарства туризма Републике Српске и Бање Ковиљаче. Договарали смо да на неким тржиштима наступамо заједно и правимо заједничку понуду - каже директор Бање Ковиљача, Александар Јокић.

Бање у Републици Српској, попут Врућице, Кулаша, Лакташа, постојећим програмима веома су конкурентне у односу на европско тржиште. Осим унапређења њихове понуде, у будућности треба се оријентисати и на покретање бања које тренутно нису у функцији.

- Бањски туризам у Републици Српској није само потенцијал, него и конкретна туристичка понуда, а овакве конференције су мјесто на којем можемо, с аспекта промоције туризма Српске, да укажемо шта је то на чему се још треба радити - истиче Нада Јовановић, директорка Туристичке организације Републике Српске.

Осим елитног бањског туризма у Републици Српској постоје и бање које у будућности треба озбиљније третирати, јер иако имају потенцијале или нису у функцији или имају статусних и других потешкоћа.