latinica  ћирилица
28/10/2016 |  16:07 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

Зворник: Челопек у знаку јабуке (ВИДЕО)

Свечаном приредбом и изложбом јела од јабуке у Основној школи "Десанка Максимовић" у Челопеку, код Зворника завршена је манифестација "Дани јабуке".
Зворник: Челопек у знаку јабуке - Фото: РТРС
Зворник: Челопек у знаку јабукеФото: РТРС

Дванаесту годину јабука је последње седмице октобра била главна тема у школи, а у седмодневном програму учествовали су ученици, наставници и родитељи.

Ученици су кроз игру, пјесму и предавања упознати са значајем здраве исхране. Сазнали су да јабука припада породици ружа, да дрво јабуке може рађати плодове и до 100 година, али и да на свијету постоји 7.500 сорти јабуке.

Родитељи су се потрудили да малишанима кроз разне специјалитете од јабуке представе ово воће. Своје куварско умијеће исказало је 70-ак мајки, чија су јела од јабука изложена.

Народна изрека каже "јабука на дан, доктор из куће ван", а циљ манифестације је уз очување традиције, управо промоција здравља и јабуке.

- Циљ нам је био да истакнемо који је значај у јабуке исхрани, а самим тим да, у овим временима када је све више нездравих ствари, пропагирамо здраву исхрану, здрав начин живота и да подстакнемо учешће родитеља у школским манифестацијама - каже директорка школе Сања Танацковић.

У оквиру манифестације уручена су и признања ауторима најбољих литерарних и ликовних радова на тему јабуке.