latinica  ћирилица
28/10/2016 |  16:13 | Аутор: РТРС

Фондација "Реал Мадрид" донирала фудбалску опрему мигрантима

Фондација "Реал Мадрид", у сарадњи са међународном хуманитарном организацијом "Мерси Корпс", уручила је данас спортску опрему мигрантима у Центру за азил у Крњачи.
Фондација "Реал Мадрид" донирала фудбалску опрему мигрантима - Фото: ТАНЈУГ
Фондација "Реал Мадрид" донирала фудбалску опрему мигрантимаФото: ТАНЈУГ

Опрема ће се, како је најављено, користити за рекреативне активности миграната у том, као и неколико других центара за смјештај тражилаца азила широм Србије.

Донација је дио програма подршке мигрантима организације "Мерси корпс", која пружа хуманитарну помоћ у Турској, Грчкој, Македонији и Србији већ више од годину дана, то јест од почетка мигрантске кризе.

Приликом предаје донације Иван Мишковић из Комесаријата за избјеглице и миграције рекао је да је заједнички задатак свих државних институција да омогуће што боље услове мигрантима који бораве у центрима за азил.

"Велики задатак који је пред нама јесте да се што је адекватније припремимо за зиму и хладно вријеме. Свака врста помоћи је добродошла и мигрантима ће свакако користити ова спортска опрема", рекао је он захваливши се фондацији "Реал Мадрид" и организацији "Мерси Корпс", као и другим донаторима.

Програм менаџер "Мерси Корпс" Саша Марушић нагласио је да је важно да се мигрантима пружи прилика да се баве образовним, културним и рекреативним активностима како би се смањиле фрустрације и избјегли конфликти.

Донација се, како је прецизирао, састоји од 20 комплета спортске опреме, а у сваком комплету је 16 фудбалских лопти, торба и мрежа за ношење, пумпе, чуњеви и маркери за тренинге, па је као такав одлична допуна осталим активностима које се реализују на терену.

Директорка за међународне активности Фондације "Реал Мадрид" Роза Ронкал Гименез указала је да фудбалски клуб из Мадрида жели да да свој допринос и олакша патњу стотинама хиљада људи који су напустили своје домове усљед ратних разарања и терора.

Фондација, како је додала, подржава оне којима је помоћ потребна, а нарочито дјецу и труди се да им пружи наду у бољи живот.

Циљ те донације је, према њеним ријечима, да се кроз спорт помогне дјеци и младим мигрантима који су се затекли у Србији и да се на тај начин омогући да осјете радост живота и помогне им се у очувању физичког и психичког здравља.

Шпански фудбалски клуб "Реал Мадрид" познат је по солидарности која се испољава кроз рад њихове Фондације.

Поред осталог, Фондација се у Шпанији и широм свијета бави промовисањем вриједности везаних за спорт и спорта као образовног инструмента који доприноси развоју личности особа које се њиме баве, као и друштвеној интеграцији маргинализованих особа, те и промоцијом и ширењем спорта уопште.

Након предаје опреме одржан је фудбалски турнир на којем су млади азиланти играли мали фудбал, док су остали корисници помоћи центра за смјештај у Крњачи пратили утакмицу поред терена.

Извор: Танјуг