latinica  ћирилица
28/10/2016 |  16:29 ⇒ 16:30 | Аутор: РТРС

Одбијен Асанжов захтјев да присуствује сахрани сарадника

Одбијен је захтјев оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа за привремени излазак из Амбасаде Еквадора у Лондону како би присуствовао сахрани блиског сарадника Гевина Мекфајдена, саопштиле су данас шведске власти.

Шведско тужилаштво саопштило је да је одбијен Асанжов захтјев на основу тога да "Закон Шведске не дозвољава изузетке по питању излазака" усљед судских налога повезаних са притвором у одсуству или европских налога за хапшење.

Адвокат Пер Самуелсон рекао је њемачкој новинској агенцији ДПА да је Асанж затражио привремени излазак како би присуствовао Мекфајденовој сахрани у понедјељак, 31. октобра.

Мекфајден је био директор Центра за истраживачко новинарство из Лондона. Преминуо је 22. октобра од рака плућа у 76 години и биће сахрањен у Лондону.

Асанж је у Амбасади Еквадора од 2012. године, а Квито му је одобрио захтјев за азил. Он се склонио у Амбасаду након што је одобрено његово изручење у Шведску, која га тражи ради испитивања у вези са истрагом о силовању 2010. године.

Асанж негира оптужбе и изразио је бојазан да ће бити испоручен у САД, гдје је на листи најтраженијих лица због објављивања повјерљивих дипломатских преписки.

Извор: СРНА