latinica  ћирилица
28/10/2016 |  16:45 | Аутор: РТРС

Суђење Едину Сакочу: Прочитан исказ преминуле свједокиње

У наставку суђења некадашњем припаднику ХОС-а Едину Сакочу за злочин почињен над српским цивилима у Почитељу, представници Тужилаштва БиХ прочитали су исказе два свједока који су оптуженог довели у везу са злочинима који му се стављају на терет.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Свједок чији су иницијали Т.Ч, која је међувремену преминула, навела је у изјави да је почетком јула 1992. године силована, након што су је два маскирана војника одвела из породичне куће у Почитељу у којој је живјела са мајком и тетком.

Жртва се присјетила да је један од војника изашао у Почитељу, док је она остала са другим војником који је давио конопцем, оборио на сједиште аутомобила, скинуо и силовао.

"Ударао ме је чизмом у ногу, а у руци је имао неко жељезо, неки бокс којим ме ударао. Од посљедица дављења врат ми је био отечен", испричала је Т.Ч.

Она је посвједочила да је послије одведена у зграду старе поште у Чапљини и предата Мирсаду Муминовићу, који је био припадник ХОС-а, након чега је одведена у логор Дретељ.

У изјави је навела да су јој у логору двије жене рекле да не иде кући јер је њена породица убијена.

"Послије извјесног времена сазнала сам да се тај војник вратио исту вече, убио моју мајку и тетку и запалио их у дворишту мог рођака Мишка Ђурашковића, а затим запалио моју кућу. Када су војници кренули из села, сачекале су их моје комшије, зауставиле ауто, скинуле капе са лица и видјеле да је то наш комшија из Тасовчића Един Сакоч", присјетила се Т.Ч.

На рочишту је прочитана и изјава припадника ХОС-а Мирсада Муминовића у којој је навео да је Сакоч једне ноћи у зграду старе поште у Чапљини довео Т.Ч, преноси Бирн.

"Примијетио сам да је била рашчупана и видио сам око врата бразде. Имала је шарену хаљину која је била поцијепана и прљава. Речено ми је да је одведем у Дретељ. Оставио сам је на капији. Било ми је жао јер сам познавао њену породицу, али сам морао то учинити", навео је Муминовић у исказу који је прочитан јер је и он у међувремену преминуо.

Сакоч је оптужен да је 9. јула 1992. године са особом званом Бобан дошао у кућу породице Ђурашковић у мјесту Почитељ општина Чапљина, након чега су одвели Т.Ч.

Према оптужници, Сакоч је почео давити и конопцем тући Т.Ч, а потом је силовао.

Према другој тачки оптужнице, Сакоч је 10. јула сА Бобаном поново дошао до куће Ђурашковића, гдје је Бобан убио двије особе.

Суђење се наставља 4. новембра.

Извор: СРНА