latinica  ћирилица
28/10/2016 |  16:57 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

Како искористити међународне фондове за побољшње нивоа комуналних услуга? (ВИДЕО)

Представници општина, градова и водоводних предузећа у Бијељини су разговарали о могућностима коришћења средстава из међународних фондова како би у локалним заједницама био побољшан ниво комуналних услуга.
Бијељина - Водовод - Фото: РТРС
Бијељина - ВодоводФото: РТРС

Пошто се ради о вишемилионским инфраструктурним пројектима које општине не могу саме финансирати важно је знати како искористити међународне фондове. Организатор овог састанка је Савез општина и градова Републике Српске.

Средства из међународних фондова добро би дошла и Фочи гдје је у току изградња водоводне мреже.

- Средства за тај пројекат је обезбиједила општина преко Владе Републике Српске у оквиру пројекта 28+ водовода. Ушли смо у реализацију прве фазе, слиједе нам друга и трећа фаза, а докле ћемо доћи зависи од проблема обзбјеђења грант средстава - каже Ружа Стојановић, директорка предузећа Водовод и канализација "Извор" из Фоче.

Бијељина је један од позитивних примјера у коришћењу међународних средстава за изградњу канализације.

Пројекти унапређења услуга су изузетно скупи и локална власт није у могућности сама да их спроведе.

- Оно што је најбитније је да имао развијене људске капацитете који би могли да припреме добре пројекте, не само с аспекта писаног пројекта него и с аспекта техничког дијела - каже Миодраг Колић, представник Мреже асоцијација локалних власти југоисточне Европе

Акценат је на оснаживању компетенција водоводних предузећа, те да јединице локалне самоуправе апсорбују међународне фондове који су доступни за инфраструктурне пројекте.