latinica  ћирилица
28/10/2016 |  18:16 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Именовање привременог УО Института за нестале БиХ обавијено велом тајне (ВИДЕО)

Савјет министара БиХ прије двије седмице разријешио је постојећи и именовао привремени Управни одбор Института за нестала лица БиХ. Међутим, формирање нове поставе обавијено је велом тајни.
Институт за нестале - Фото: РТРС
Институт за несталеФото: РТРС

Док у Савјету министара БиХ потврђују информацију о именовању, из Института за нестала лица БиХ кажу да о томе нису обавијештени, а ентитетске институције поручују да је прекршено низ процедура.

"Савјет министара БиХ је на 77. сједници , 13.10.2016. године донио Одлуку о формирању привременог Управног одбора Института за нестала лица БиХ. Више информација можете добити у Министарству за људска права које треба да комплетира одлуку" - овакав одговор стигао нам је из Савјета министара.

Међутим, из Министарства за људска права и избјеглице БиХ нисмо добили никакву информацију о томе. Формирање новог Управног одбора нигдје се не наводи ни у саопштењима са одржаних сједница Савјета министара, као ни то да ли је ово питање уопште било на дневном реду.

- Само знам да је у садашњим условима све незванично. Не могу да кажем да се било каква процедура спровела, јер нас у Институту нико није обавјештавао. Бар ја нисам обавијештен ни око чега - каже Милутин Мишић, члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ.

Исти одговор добили смо и од два нова члана Управног одбора. Нико их, кажу, није обавијестио о новом ангажману, нити су сигурни у то какве су им обавезе. Разријешеном Управном одбору мандат је истекао још 2012. године. Никада није продужен, што значи да су све вријеме радили нелегитимно. Низ процедура прекршено је и именовањем привременог, поручују из Републике Српске.

- Очигледно да је једна једина намера да се проведе нешто што су замислили Бошњаци у Сарајеву и да се именује тај некакав привремени Управни одбор, који ће завршити одређени посао, а Управни одбор има мандат да именује и разријешава чланове Колегијума директора. Мислим да је нама ту потпуно јасно у ком смјеру ће то да иде - каже Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина.

Недељко Митровић, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила каже да је привремени Управни одбор Института за нестала лица именован 13. октобра, без икаквих консултација са ентитетским институцијама и невладиним сектором.

Из ентитетских институција кажу да су само чули за ова именовања, што указује на то да је све рађено у тајности.

- Ми ћемо одреаговати, упутићемо захтјев Савјету министара, питаћемо због чега се на такав начин то урадило, због чега нису привели крају реформу Института која се води већ двије, три године - каже Митровић.

Савјет министара требало је да формира радну групу која би се бавила измјеном Споразума о преузимању улоге саоснивача - на тај начин би Међународна комисија изашла из управљачке структуре Института, а Влада Републике Српске добила би могућност да предлаже своје чланове Управног одбора.