latinica  ћирилица
28/10/2016 |  19:45 | Аутор: РТРС

Брамерц: Србија ће прије или касније морати да изручи радикале

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц рекао је данас за Insajder.net да нема алтернативе за Србију да пре или касније изручи Трибуналу троје чланова Српске радикалне странке.
Серж Брамерц - Фото: ТАНЈУГ
Серж БрамерцФото: ТАНЈУГ

Када је ријеч о одлуци суда у Србији да не изручи Трибуналу троје чланова Српске радикалне странке, Брамерц каже да је за њега као правника та ситуација кристално јасна и да ће Србија као чланица УН морати да сарађује, односно да "нема алтернативе за Србију да прије или касније поступи по одлуци суда у овом случају".

Брамерц је рекао да ће његов наредни извештај СБ УН зависити од додатних информација које је тражио од српских званичника, а које очекује у наредним данима.

"У зависности од одговора које ћу у наредним данима добити, извјештај ће бити подједнако критичан као и претходни, или ћу у њему навести наду“, рекао је Брамерц.

Брамерц каже да је још прије шест мјесеци навео забринутост због чињенице да није постављен тужилац за ратне злочине и због кадровских ресурса у Тужилаштву за ратне злочине и дијеловима полиције који се баве истраживањем тих злочина.

Он додаје и да постоји сумња у постојање политичке воље за спроводење националне стратегије за процесуирање ратних злочина о чему је јуче разговарао са српским званицницима током посјете Београду.

Према његовим ријечима, став појединих политичара да се ратни злочинци дочекују као хероји не помаже и наводи на закључак да се том питању не приступа на прави начин.

Он је рекао да је у том погледу био критичан и према Хрватској и Босни и Херцеговини.

Извор: Танјуг