latinica  ћирилица
01/11/2016 |  09:36 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

"Национал": Туђман радио у Министарству домобранства НДХ

Први хрватски предсједник Фрањо Туђман, који је био генерал ЈНА, радио је 1942. године у Министарству домобранства Независне Државе Хрватске , показују документи које је објавио загребачки "Национал".
(Фото:(printscreen/nacional.hr) -
(Фото:(printscreen/nacional.hr)

Међу објављеним документима су и они из полицијске архиве из којих се види на којој је адреси био пријављен Туђман и гдје је боравио у Загребу док је Анте Павелић био на челу НДХ, преносе београдске "Вечерње новости".

Лист подсјећа да је дио Туђманове биографије који се односи на тај период до сада био непознат и да је податке изнио Јосип Манолић у најновијој књизи "Шпијуни и домовина".

Туђман о тим првим годинама рата није много говорио, већ је само истицао детаљ када је одлучио да оде у партизане. У једној енциклопедији назначено је да је као љевичар био притворен 1940. године, а да је његова породица подржавала Хрватску сељачку странку.

Званично је увијек наглашавано да је 1941. године Туђман прекинуо школовање и укључио се у антифашистички покрет, али о томе да је радио и у Министарству домобранства до сада није било ријечи.

Извор: СРНА