latinica  ћирилица
01/11/2016 |  12:45 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Штрбац: Нагодба у спору Крајишника против америчке компаније МПРИ

Поступак против правне насљеднице америчке компаније МПРИ због саучествовања у прогону Срба из Хрватске 1995. године, окончан је нагодбом, према којој ће тужена страна уплатити донацију од 1,4 милиона долара у виду хуманитарне помоћи прогнаним Крајишницима, потврдио је Срни директор "Веритаса" Саво Штрбац.
Саво Штрбац - Фото: РТРС
Саво ШтрбацФото: РТРС

Штрбац истиче да је од тог износа 850.000 долара намијењено за стипендирање студената, за правну заштиту Крајишника и за обиљежавање њихове трагедије, а 150.000 долара за судске трошкове, док ће остатак од 400.000 долара ићи америчким адвокатима тужбе који су радили без надокнаде.

Колективна тужба Крајишника прогнаних у "Олуји" поднесена је 2010. године Федералном суду у Чикагу против америчке консултантске куће "Л-3 Сервисиз инк" као правног сљедбеника "Милитери профешн рисорсиз инк" /МПРИ/ ради накнаде нематеријалне штете на име душевних боли због изгубљеног завичаја по основу саучесништва у геноциду.

МПРИ се терети да је савјетовала обучавала и кршећи ембарго, опремала хрватску војску за операцију "Олуја", а као доказ суду су достављени и уговори између америчке компаније и Хрватске.

Парнични поступак ушао је у процес медијације у децембру 2014. године по приједлогу надлежног Федералног суда у Чикагу.

То се догодило након двије судске пресуде које нису биле у директној вези са овом парницом, а, како напомиње Штрбац, штетно су утицале на тужбу Крајишника.

Прва је била одлука Хашког трибунала 2012. године да поништи осуђујућу првостепену пресуду хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу за "Олују" и ослободи их одговорности.

Друга је била пресуда америчког Врховног суда који је 2013. године одбацио тужбу у случају "Киобел против Ројал Дач петролеума" за саучествовање у кршењу међународног права у Нигерији деведесетих година прошлог вијека, уз образложење да је ријеч о догађајима ван америчког тла.

Због пресуде Хашког трибунала оштећена страна стављена је у ситуацију да у наставку суђења пред америчким судом мора поново да изводи доказе да су све тачке оптужнице биле ратни злочин, што би продужило поступак за још три до четири године.

У свему је на крају пресудио новац, јер, како је навео Штрбац, Крајишници нису успјели да добију финансијску помоћ за поступак који је могао да потраје још осам до 10 година и коштао би седам до 10 милиона долара.

Он каже да су Крајишници на крају пристали на нагодбу, јер су у америчком систему суђења, који је постављен тако да спорове добија онај ко има новца и може да истраје, за противника имали компанију, која је само ове године имала склопљене уговоре са Владом САД вриједне 150 милиона долара.

Штрбац је навео да је интерес америчке компаније да се нагоди свакако био да избјегне огромне трошкове за велике адвокатске хонораре у дуготрајном поступку, али да нико не иде у поступак преговора о нагодби ако не осјећа одговорност.

Овај процес ипак, како је поручио Штрбац, представља успјех, јер су документа и свједочанства о злочинима над Србима и њиховом страдању у Хрватској односно Републици Српској Крајини похрањени у више судова и постали баштина читавог свијета, без обзира на то какве пресуде биле данас.

"Суштина је да смо ми то доставили америчком суду, да је амерички суд пет година радио на том случају, да су писали о томе, да смо уздрмали ту организацију насљедницу МПРИ-а. Они су то у почетку олако схватили, мислећи `лако ће они тамо са неким Крајишницима и њиховим адвокатима`, међутим први судија у Чикагу је рекао да тужба има смисла и да има и дубину и доказе и да је основана", рекао је Штрбац.

Он је напоменуо да би Крајишници успјели у својој парници да је Хашки трибунал потврдио првостепену осуђујућу пресуду Готовини и Маркачу, иако ни у тој пресуди нису оспорени тешки злочини над Србима.

"Међународни суд правде је у одлуци по тужби Хрватске и контратужби Србије за геноцид, узео из првостепене осуђујуће пресуда Хашког трибунал дио о почињеним злочинима. Потврдио је да су утврђени сви злочини укључујући и етничко чишћење", рекао је Штрбац.

Он истиче да, иако добијена средства ни приближно не покривају сву штету коју су претрпјели прогнани Крајишници, ипак није све у новцу.

"Преко овог спора барем је дио свјетске јавности упознат са трагедијом још једног народа, којој су увелико кумовале америчке организације попут МПРИ", закључио је Штрбац.

Извор: СРНА