latinica  ћирилица
01/11/2016 |  22:13 ⇒ 22:36 | Аутор: РТРС

Око 600.000 дјеце међу цивилима блокираним у Мосулу

Око 600.000 дјеце налази се међу цивилима блокираним у Мосулу, саопштила је организација Спасимо дјецу (Save the Children).

Та организација је затражила отварање хуманитарних коридора да се омогући становништву да изађе из тог града који се ирачке трупе спремају да поврате од Исламске државе.

"Ради се о кључном тренутку да се заштите дјеца и отворе сигурну путеви који ће дозволити да 1,5 милион цивила, међу којима је 600.000 дјеце, који су и даље блокирани, безбједно напусте град", навела је ова невладина организација.

Нешто више од двије недјеље од почетка велике офанзиве за повраћај Мосула, ирачки војници данас су ушли у тај град и кренули у праву битку за Мосул. Град је Исламска држава заузела у блиц офанзиви у јуну 2014. године.

"Не можемо да чекамо да се ситуација у Алепу (Сирија) понови у Мосулу, док још имамо могућност да извучемо дјецу из борбених зона", рекао је Маурицио Кривеларо, директор организације за Ирак.

У сиријском граду Алепу око 250.000 људи је три мјесеца под опсадом сиријских власти.

Како наводи аАФП, није могуће дати тачну цифру људи блокираних у Мосулу који је под контролом Исламске државе и већина процјена говори да се ради о више од милион људи.

Извор: Бета