latinica  ћирилица
04/11/2016 |  07:51 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

Успостављен партнерски однос Комунистичке партије Кине и СНСД-а (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске и СНСД-а Милорад Додик и шеф Одјељења за међународне послове Комунистичке партије Кине Сонг Тао озваничили су и утемељили у Пекингу почетак сарадње двије партије.
Сонг Тао, шеф Одјељења за међународне односе Централног комитета Комунистичке партије Кине и предсједника Српске и СНСД-а Милорада Додика - Фото: РТРС
Сонг Тао, шеф Одјељења за међународне односе Централног комитета Комунистичке партије Кине и предсједника Српске и СНСД-а Милорада ДодикаФото: РТРС

- Чврста руководећа улога Комунистичке партије Кине кључна је за брз развој ове земље, а она сама има јак центар у дјелу предсједника Си Ђипинга, рекао је шеф Одјељења за међународне односе ове странке Сонг Тао.

Успостављањем званичне сарадње Комунистичка партија Кине и СНСД су се обавезали да јачају размјену и искустава у управљању државом. Већ за неколико дана у Бањалуку ће стићи високе делегације ове партије.

- Ово је веома важно зато што се готово мало шта дешава да нема потврду и подршку саме партије. За нас је важно што смо могли данас да причамо о томе како успоставити добру економску сарадњу. Видим да су овдје готово на сваком мјесту спомиње успјех који је остварен изградњом ТЕ Станари. Када сам био са предсједником Кине у Београду, он је исто помињао тај пројекат. Постали смо познати у читавој Кини због тога и веома је важно да успоставимо ту сарадњу. Кинеске компаније су показале способност да могу да на најбољи могући начин реализују те пројекте. Међупартијска сарадња је најбољи могући увод у добру економску сарадњу, рекао је предсједник Српске.

Комунистичка партија Кине ће подстицати кинеске компаније да јачају сараду и улажу у Републику Српску, А Српска жели још већу улогу и активно учешће у пројекту "један појас- један пут" у оквиру споразума 16+1, односно земаља централне и источне Европе са Кином.

(Фото:РТРС)

- Ово је порука коју ће имати све њихове компаније, јер су све њихове компаније најважније државно власништво. Ако имамо добру економску сарадњу, то значи да смо добили 'зелено свјетло' и од саме партије да се компаније ангажују код нас. Ми смо дошли да покушако анимирати људе и компаније на принципима економске сарање, формирљњем слободних економских зона. То је пројекат који би могао да буде веома успјешан у наредним годинама у Републици Српској. Рекли су да ће охрабрити компаније. Мислим да ће долазак делегације Комунистичке партије Кине код нас крајем мјесеца још више ојачати могућност реализације тог пројекта, нагласио је Додик.

Најбољи примјер досадашње сарадње је изградња ТЕ Станари.

- Република Српска је спремна да прихвати компаније из Кине и треба их охрабрити, што ће бити најлакше из специјалне економске зоне о чијим се изградњама преговара, закључио је Додик.