latinica  ћирилица
05/11/2016 |  12:30 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

"Требиње-аустроугарска тврђава и гарнизон од 1878. до 1918." (ВИДЕО)

"Требиње-аустроугарска тврђава и гарнизон од 1878. до 1918.", била је тема предавања Фолкера Пахауера, професора на Институту за урбано и архитектонско наслијеђе Технолошког универзитета у Грацу.
Тврђава - Фото: РТРС
ТврђаваФото: РТРС

Предавање је изазвало велико интересовање Требињаца у Музеју Херцеговине, а ово студиозно истраживање уједно је била и његова докторска дисертација. 

Професор Фолкер Пахауер из Аустрије представио је своја истраживања фортификацијског система грађеног током 40 година владавине Аустроугарске монархије над Босном и Херцеговином. Обишао је петнаестак утврђења око Требиња, али и тврђаве у самом језгру града. Ријеч је тврди Пахауер, о новој врсти утврђења бивше монархије, која је специјално грађена за ово подручје у неколико фаза, са изузетним одбрамбеним системима.

- Нека утврђења су нажалост у оштећеном стању, али на примјер тврђава Страч је прилично добро очувана. На њој се налазе карактеристичне челичне куполе, које су једино очуване - каже Пахауер.

Страч је са 365 просторија тврди Пахауер, најмодернаије утврђење које је Аустроугарска монархија саградила за вријеме своје владавине. Признаје, било јако тешко долазити до било каквих записа тога времена, чак и у Бечком архиву, с обзиром на забрану фотографисања војних објеката.

- Што се тиче саме изградње, посебно период иза 1900. године, нећете наћи ниједну фотографију. Ја нисам нажалост могао да нађем ниједан сликовни запис изградње самог Страча - каже Пахауер.

Спелеолошко друштво "Зелена брда" из Требиња годинама сарађује са професором Пахауером у теренским истраживањима. Сматрају да не треба занемаритини аспект њиховог обнављања, по узору на поједине тврђаве из Италије и Хрватске, које су претворене у атрактивне туристичке дестинације

- Имамо намјеру да их велеризујемо, чак постоји идеја за пројекат за обнову Страча - каже Дубравно Куртовић, предсједник овог друштва.

Аутроугарске тврђавње, су важан дио требињског архитектонског наслијеђа, али и споменици изузетне историјске важности, не само овог региона већ и централне Европе.