latinica  ћирилица
07/11/2016 |  11:09 ⇒ 08/11/2016 | 10:34 | Аутор: РТРС

МУП РС ухапсио, Суд БиХ пустио Јошила, који се доводи у везу са оружјем у Београду (ВИДЕО)

Полиција Републике Српске ухапсила је Јована Јошила у Бањалуци, по дифузној потјерници Интерпола Београд.

Како незванично сазнајемо из извора блиских МУП-у Србије, Јошило се доводи у везу са оружјем пронађеним у возилу у Новом Београду, које полиција у Србији повезује са оружјем пронађеним у Јајинцима, недалеко од куће премијера Александра Вучића.

МУП Српске предао је Јошила Суду БиХ, али је пуштен након саслушања, уз мјере забране. Одавно познат полицији, 35-огодишњи Јошило нема држављанство Србије. 

Јован Јошило годинама важи за безбједносно интересантно лице које има дебели кривични досије. Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач изјавио је да је Јошило ухапшен због недозвољеног држања оружја и муниције: "Ради се о лицу које је полицији познато по разним кривичним дјелима из ранијег периода, чак је био и пресуђиван."

Јошило је овдашњој јавности познат по пуцњавама, изнудама и трговини наркотицима. Ослобођен је оптужбе за убиство Недељка Ћулума у ватреном обрачуну 2010. године са групом Славише Ћулума, на бензинској пумпи у Бањалуци.

Својевремено је осуђен за трговину наркотицима, али је у другостепеном поступку ослобођен кривице. У септембру 2011. године хапшен је због посједовања пиштоља на којем је обрисан фабрички број, а одузет му је и аутомобил "волво" за којим се тада трагало.

Осуђиван је због изнуде 25 хиљада марака и других кривичних дјела.

Али све то није било довољно да Суд БиХ, осим мјера забране и одузимања пасоша, Јошила задржи у притвору или изручи Србији, јер, кажу да нема држављанство те земље: "Јошило се потражује због кривичног дјела тешке крађе у саизвршилаштву и кривичног дјела недозвољена производња ношење и промет оружја и експлозивних материја."

Иако данас из Београда нема званичних информација, из кругова блиских МУП-у Србије сазнајемо да се Јошило доводи у везу с оружјем пронађеним у возилу у Новом Београду, које полиција повезује с оружјем из Јајинаца недалеко од куће премијера Вучића.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић, прије неколико дана тврдио да БиХ има податке у вези са оружјем пронађеним у Београду, прозивајући МУП Српске и министра Лукача да не коментаришу црне листе у БиХ, већ да се баве случајем Јајинци.

Данас само понавља оно што је из Суда БиХ саопштено.

За то вријеме Полиција Српске ради свој посао.