latinica  ћирилица
07/11/2016 |  14:44 | Аутор: РТРС

Којић: Тужилаштво Хрватске под хитно да саслуша Штефанека

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да тужилаштво Хрватске мора под хитно да позове на саслушање пуковника Хрватске војске Винка Штефанека због његовог јавног признања да је командовао јединицама ХВО-а на подручју Орашја и Посавине.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

"Тужилаштво Хрватске мора Штефанека позвати на саслушање у вези са околностима догађаја у Орашју, с обзиром да о томе постоји активан предмет у Тужилаштву БиХ", рекао је Којић Срни.

Он је оцијенио да је поптуно непримјерено да Хрватска и њено правосуђе, које се налази под политичким притиском, на све могуће начине настоји да прикрије ратне злочине и да заштити ратне злочинце, држављане Хрватске који су те злочине починили у БиХ.

"Није јасно шта то Хрватска крије, ако јавно кажу да су све њихове акције биле легитимне, ако не дозвољавају приступ њиховим ратним архивама", истакао је Којић.

Којић наводи да Хрватска овим обмањује јавност јер су власти те земље у потпуности свијесне злочина који су почињени и у складу с тим је Влада Хрватске донијела закључак да забрани приступ архивама у Хрватској како би заштитила злочинце, прикрила злочин и суштину карактера рата - да је Хрватска 1992. године извршила агресију на БиХ, односно Републику Српску, чинећи најмонструозније ратне злочине.

"У комплетној Посавини је тада био успостављен систем логора за Србе, гдје су логораши пролазили најстрашније тортуре мучења, силовања и друге облике нечовјечног поступања и понижавања", истакао је Којић.

Он каже да јавно признање Штефанека да је командовао јединицама ХВО-а на подручју Орашја и Посавине потврђује да је Хрватска извршила агресију на БиХ, односно Републику Српску.

"Ово признање је јако важно јер утиче на карактер рата који се дешавао на простору БиХ, а којег су упорно дезинформацијама, обманама и лажима годинама покушававали и покушавају да прикажу другачије", нагласио је Којић.

"Штефанек јавно признајући да је он командовао јединицама ХВО-а у Орашју показао да се не боји одговорности и да је амнестиран од државе Хрватске од одговорности за ове ратне злочине", напоменуо је Којић.

Он је рекао да случај "Орашје" спада у категорију најсложенијих предмета ратних злочина које треба да процесуира Тужилаштво БиХ, истичући да је потпуно исти случај и са предметима "Мркоњић Град".

"Држављани БиХ који су починили злочине у Мркоњић Граду треба да одговарају пред Тужилаштвом БиХ. За лица која су недоступна правосуђу БиХ треба подићи оптужницу и уступити кривично гоњење и натјерати правосуђе у Хрватској да те предмете процесуира. Најопаснија могућа ситуација јесте да због недоступности осумњичених предмети и даље буду у ладицама", закључио је Којић.

Пуковник Хрватске војске Винко Штефанек потврдио је недавно за телевизију Н1 да је командовао поступцима ХВО-а на подручју Орашја и источне Посавине.

Он је потврдио наводе Алмина Даутбеговића, адвоката Ђуре Матузовића, једног од ухапшених припадника ХВО-а, да је Хрватска војска била надређена јединицама ХВО-а у Посавини.

Припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ су на подручју Орашја ухапсили недавно 10 лица због сумње да су, као припадници ХВО-а, у овом мјесту починили ратни злочин над већим бројем Срба од априла 1992. до јула 1993. године.

Ухапшени су били припадници Војне полиције ХВО-а и полицијских структура, као и стражари у логорима и објектима за затварање.

Припадници Сипе су, по налогу Тужилаштва БиХ, ухапсили Ђуру Матузовића, Иву и Таду Оршолића, Марка Доминковића и Јосу Недића.

Међу ухашенима су и Марко Баотић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић и Стијепо Ђурић, саопштено је раније из Тужилаштва БиХ.

Извор: СРНА