latinica  ћирилица
07/11/2016 |  17:52 ⇒ 19:13 | Аутор: РТРС

Човић: Хапшења у Орашју неће оптеретити односе двије земље

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић и предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић истакли су данас у Загребу да хапшења бивших припадника Хрватског вијећа одбране у Орашју неће оптеретити односе двије земље нити ће утицати на опредијељеност Хрватске да настави пружати подршку БиХ на њеном европском путу.
Драган Човић и Колинда Грабар Китаровић  (Фото:predsjednica.hr) -
Драган Човић и Колинда Грабар Китаровић (Фото:predsjednica.hr)

 На састанку Човића и Пленковића изражена је обострана забринутост за положај мале заједнице преосталих Хрвата у Посавини, у контексту хапшења у Орашју, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Предсједник Хрватске Колинда Грабар-Китаровић и хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човићем разговарали су данас о хапшењима бивших припадника ХВО-а у Орашју која су изазвала забринутост међу Хрватима у Хрватској и БиХ, саопштено је из кабинета предсједника Хрватске.

Китаровићева и Човић састанак су искористили и за разговор о предстојећим корацима на европском и евроатлантском путу БиХ, који Хрватска снажно подржава.

Разговарано је и о кључним пројектима подршке Хрватима у БиХ, посебно на пољу науке, образовања, умјетности и здравства.

Предсједник Хрватског сабора Божо Петров након састанка с Човићем изјавио је да су разговарали о хапшењима у Орашју која, како је рекао, изазивају забринутост, јавља ХРТ.

- Ова тема отворила је додатну, важнију тему, а то је статус хрватског народа у БиХ. Мора постојати јасна визија, стратегија за хрватски народ у БиХ и та стратегија треба доћи од њихових легитимних представника у тој земљи. Хрватска је та која им мора пружити подршку - рекао је Петров.

Према његовом мишљењу, овако крупне ствари не догађају се без разлога.

- Хрватски народ у БиХ једини је који пружа отпор унитаристичким и централистичким настојањима, једини је заштитник европских интеграција. Очигледно у БиХ постоје тежње да се заустави европски пут - рекао је Петров.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ су на подручју Орашја ухапсили недавно 10 лица због сумње да су, као припадници ХВО-а, у овом мјесту починили ратни злочин над већим бројем Срба од априла 1992. до јула 1993. године.

Ухапшени су били припадници Војне полиције ХВО-а и полицијских структура, као и стражари у логорима и објектима за затварање.

Извор: СРНА