latinica  ћирилица
08/11/2016 |  07:44 ⇒ 09/11/2016 | 13:05 | Аутор: РТРС

Опремање болница у Српској - нови резултати посјете предсједника Српске Кини (ФОТО/ВИДЕО)

Након Синофарма, компаније са којом је већ разговарано о изградњи болнице у Добоју, Миндреј ће опремати болнице у Српској. Отворена је и могућност, сасвим реална, за почетак рада једне од њихових фабрика.
Додик у Кини- Разговори са представницима Миндреј медикал компаније -
Додик у Кини- Разговори са представницима Миндреј медикал компаније

"Наша компанија ће развити програм за Републику Српску, да помогне развој здравства. Прво, донираће опрему  за дефибирилаторе и другу опрему за хеликоптер за хитну помоћ, а такође, постоји могућност отварања производње наше опреме у Републици Српској, такође и опремање нашом опремом", изјавио је након састанка потпредсједник Миндреја Дејвид Јин.

"Оно што ме обрадовало јесте могућност да сутра изучимо једну могућност како би се један погон производње те опреме могао да инсталира у Републици Српској и да на тај начин отпочнемо на најбољи могући начин ову сарадњу. Ово је свјетски познат произвођач опреме који конкурише са најбољим произвођачима опреме. Република Српска, наравно, има потребе за тим квалитетом опреме и ми ћемо учинити све, министар и његова екипа људи ће учинити да виде на који начин може ова опрема да буде корисна за нас", изјавио је предсједник Српске Милорад Додик.

Миндреј је једна од највећих свјетских компанија у области производње  медицинске опреме. Запошљава 10.000 радника у 40 земаља, а посао су развили у 190 земаља свијета.

Разговори у Миндреј медикал компанији (Фото: РТРС)

"Разговарали смо о будућој сарадњи, посебно акценат је стављен на њихово искуство у контроли трошкова у вођењу  здравствених установа, у првом реду болница. Договорили смо се да у што скорије вријеме дођу у Републику Српску, да наставимо разговоре и о фабрици медицинске опреме на простору Републике Српске и инсталацији њихове опреме у наше задравствене установе и преносу знања између наших и њихових љекара", каже министар здравља Републике Српске Драган Богданић.

Предсједник Српске, Милорад Додик рекао је да је разговарано о веома повољним условима везано за ангажман те опреме, као што је финансирање путем лизинга.

"Фактички, оно што би отишло на одржавање ишло би за исплату нове опреме у гарантном року, која не би подразумјевала одржавање, него би то кроз гаранцију рјешавали. То су учинили у неким земљама и било би добро да то урадимо код нас, јер опрема са овом врстом квалитета које је већ присутна у Британији и Америци, у значајном броју земаља Европске уније (Аустрији, Италији, Њемачкој), Русији, Србији... Има дио опреме и у нашем Клиничком центру", додао је Додик.

Разговори о опремању здравственог система у Српској (Foto: RTRS)

Тако је на најбољи начин завршена деветодневна посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика и наше делегације Кини.

Велике државне компаније су заинтересоване да улажу у производњу у Републици Српску, на помолу је и изградња  специјализованих економских зона, а не треба да се заборави и врло важан споразум о сарадњи СНСД-а и Комунистичке партије Кине, јер је управо централна Влада ове земље врховни менаџер државних компанија.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је јуче у Шангају са директорима и главним менаџерима 11 кинеских компанија.