latinica  ћирилица
08/11/2016 |  21:03 ⇒ 21:36 | Аутор: РТРС

Сарајево: Затворен Фестивал православне црквене музике "Дани Слоге"

Прославом крсне славе Српског пјевачког друштва "Слога" Светог Димитрија-Митровдана вечерас је у Сарајеву затворен Фестивал православне црквене музике "Дани `Слоге`", први овакве врсте у Источном Сарајеву и Сарајеву.
Сарајево: Затворен Фестивал православне црквене музике "Дани Слоге" - Фото: СРНА
Сарајево: Затворен Фестивал православне црквене музике "Дани Слоге"Фото: СРНА

Стефан Мојсиловић, диригент хора "Слога", који је био организатор фестивала, подсјетио је у обраћању званицама да "Слога" Митровдан слави од 1921. године, а да је до тада њена слава био Видовдан.

Према његовим ријечима, након што је Видовдан постао крсна слава Краљевине Југославије, "Слога" је за крсну славу узела Митровдан, који је у новембру, када је "Слога" и основана давне 1888. године.

Мојсиловић је изразио задовољство како су протекла четири дана фестивала, колико је трајао, нагласивши да је ова манифестација добила позитивне критике и високе оцјене и за организацију и музичка извођења од посјетилаца и музичких стручњака.

Према његовим ријечима, фестивал је добио подршку од музичких радника музичких академија из Сарајева и Источног Сарајева.

Изразивши наду да ће фестивал постати традиционалан, Мојсиловић је поновио да је циљ његовог организовања био да се оваквим манифестацијама понуди публици, поготово младима, нешто другачије од свакодневне поплаве неквалитетне музике и некултуре.

Према његовим ријечима, овај догађај је врхунац тежње чланова "Слоге" да музику којом се баве и искуство које посједују пренесу широј јавности.

Старјешина Саборног храма Рођења Пресвете Богородице свештеник Владимир Ступар рекао је Срни да је фестивал веома успјешан због позитивне емоције коју је изазвао.

"Сви који су пропратили фестивал отишли су задовољни. Порука фестивала је да сви можемо да живимо у миру, слози и љубави", истакао је Ступар.

Према његовим ријечима, "Слога" кроз богослужења у Цркви остварује духовну мисију и мисију међу људима да их спаја.

"У `Слози` пјевају људи који припадају различитим вјерама и нацијама што им не представља препреку да себе искажу као креативно биће", нагласио је Ступар.

Фестивал је отворен 5. новембра концертом у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице, на којем су, осим "Слоге", наступили и мушки хорови "Источник" из Бањалуке и "Сервикон" из Источног Сарајева, Мјешовити хор Филозофског факултета са Пала, те хор смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Осим концерата, одржана су и предавања еминентних стручњака из области православне црквене музике.

"Слога" је синоћ одржала концерт у Дому Оружаних снага БиХ у Сарајеву којем је присуствовао и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

Фестивал је организован уз подршку Српског хуманитарног удружења "Добротвор" из Сарајева, Митрополије дабробосанске, Министарства цивилних послова БиХ и Министарства културе и информисања Србије.

Медијски покровитељ фестивала била је Новинска агенција Републике Српске.

Извор: СРНА