latinica  ћирилица
11/11/2016 |  09:45 ⇒ 12/11/2016 | 09:26 | Аутор: РТРС

Због организованог криминала ухапшен Алија Делимустафић (ФОТО/ВИДЕО)

У полицијској акцији кодног назива "Правда" ухапшено је 20-ак лица, међу којима и бивши министар унутрашњих послова такозване Републике БиХ Алија Делимустафић и Јусо Шкријељ, бивши пратилац Алије Изетбеговића.
Хапшење Делимустафића -
Хапшење Делимустафића

У полицијској акцији кодног назива "Правда", ухапшени су бивши министар унутрашњих послова такозване Републике БиХ Алија Делимустафић и бивши пратилац Алије Изетбеговића Јусо Шкријељ. Због кривичних дјела са некретнинама, ухапшено је још 20-ак лица, међу којима адвокати, судије, општински службеници у Сарајеву. По налогу Тужилаштва Кантона Сарајево, претресено је и 60 локација на подручју Федерације БиХ, Републике Српске и Хрватске. Федерална полиција, МУП РС и Хрватски Ускок са претресених локација, изузимали су доказни материјал.

Са лисицама на рукама, бившег министра Алију Делимустафића, полиција Српске предала је у надлежност Федералној полицијској управи. Претходно, сатима је трајао претрес његовог стана у насељу Добриња у Источном Сарајеву. Делимустафић је, ухапшен рано јутрос у Војковићима, док је с торбом у којој је била већа сума новца, покушао да побјегне. У МУП-у РС кажу да је нађени новац одузет.

Незванично, претходних дана, Делимустафић је саслушаван и због ратног злочина у Сарајевском великом парку. А онда је одлучио да отпутује на Тајван. Полиција га је предухитрила, па је туристичку локацију замијенио притворским просторима.

Тамо је од раних јутарњих часова и Јусо Шкријељ, Делимустафићев послијератни пословни сарадник, као и адвокат Емир Карача који је годинама заступао Делимустафића.

Ухапшено је и неколико службеника из општинских одјељења за имовинско-правне и стамбене послове, катастар у сарајевским градским општинама. Међу њима и Лејла Церић, помоћница начелника општине Стари Град. Приведени су бивши правобранилац сарајевске општине Стари Град Суада Хаџић и стручњак за саобраћај Завода за планирање развоја Кантона Сарајево Хајрудин Омербеговић. Налог за хапшење издат је и за Лејлу Фазлагић судију Општинског суда у Сарајеву, која је на ту функцију оставку поднијела у мају.

Полицијска акција у Сарајеву (ФОТО:СРНА)

Објекте које Фазлагићева користи у Хрватској, међу осталима, претресао је и УСКОК. Сви они осумњичени су за кривична дјела која се доводе у везу са малверзацијама у пословима трговине некретнинама, у којима су стекли вишемилионску корист.

Портпаролка Тужилаштва Кантона Сарајево Азра Бавчић изјавила је да је ријеч о кривичним дјелима - организовани криминал у вези с кривичним дјелима злоупотреба положаја, повреда закона од судије, прање новца и превара.

Према нашим сазнањима, Кантонално Тужилаштво Делимустафића и његове помагаче, терети да су годинама, на основу кривотворене документације, а уз помоћ судије Фазлагић, укњижавали такозване напуштене станове и остале некретнине, на одане им људе. Некретнине су потом, посредством Делимустафићевих фирми, продавали трећим лицима.

Лејла Фазлагић (Фото: Klix)

Бизнис је разгранат непосредно послије рата, још док је био високопозиционирани СДА-ов полицајац, а Шкријељ близак сарадник Изетбеговића старијег. Изетбеговић млађи, данас је заборавио на све њихове ратне и поратне заслуге!

"Делимустафић није близак мојој странци. Ко је то близак мојој странци?", упитао је Бакир Изебеговић.

Како год, Делимустафић и дружина или ће тек бити или су већ предати у надлежност Кантоналног тужилаштва. Тамо је истрага, кажу, трајала више мјесеци. Да ли ће за њих бити затражен притвор, биће познато за 24 часа?

Хаошење (Фото: Klix)

Ко је Алија Делимустафић?

За Алију Делимустафића везује се низ криминалних афера који почиње још у пријератном периоду. Ко је ухапшени Алија Делимустафић?

Од кувара, преко полицајца, до министра унутрашњих послова – деценијама је Делимустафић у центру афера. Многи га и данас доводе у везу са формирањем злогласне муслиманске јединице за ликвидације „Шеве“, чији кравави печат злочина над Србима, али и злочина за су које оптужени Срби, никад није расвијетљен.

Осим ратне, Делимустафића прати и криминална хипотека. Пријератне финнансијске малверзације, приватни бизнис, туча, афера БХ Банке, превара Хипотекарне банке, те злоупотреба службеног положаја на мјесту министра. Прозиван је и за покушај државног удара за вријеме Алије Изетбеговића.

Након смјене са мјеста министра 1992, одлази у Аустрију. Добија и држављанство Хрватске. Под лажним идентитетом 2002. године ухапшен је у Београду због фалсификовања докумената и отмице у Њемачкој. Осуђен је на четири године, а опет је ухапшен 2013. због организованог криминала.

Делимустафић се доводио у везу и са шверцом оружја и ратним профитерством. Међутим, све то није утицало на одлуке бивших предсједника Федерације – Нико Лозанчић га је помиловао, а Живко Будимир омогућио да казна буде избрисана из судске евиденције.