latinica  ћирилица
14/11/2016 |  17:54 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

Шемсудин Мехмедовић - омиљени кум муџахединима

Мехмедовић је тако, током 1993. и 1994. године, био кум, односно, "службено лице" пред којим су муџахедини склапали бракове с бошњачким невјестама.

Шемсудин Мехмедовић, посланик у Представничком дому ПС БиХ, један од оснивача СДА и добитник тзв. “Златног љиљана“ ратних је деведесетих био омиљени кум на вјенчањима муџахедина и бошњачких невјеста на подручју Тешња.

 Мехмедовић је тако, тoјеком 1993. и 1994. године, био кум, односно, "службено лице" пред којим су муџахедини склапали бракове с бошњачким невјестама.

Подсјетимо, припадници Ел - Муџахида већ у јесен '92. оперисали су на подручју БиХ, углавном средње Босне, Зенице, Какања, Вареша и Завидовића. Након што је одред Ел – муџахид уведен под тзв. Армију РБиХ као регуларна војна формација, муџахедински борци и припадници тзв. Армије БиХ наставили су заједно дјеловати у саставу тзв. Седме муслиманске бригаде која је касније, одлуком Алије Изетбеговића, добила назив Славна седма муслиманска витешка бригада.

Седма муслиманска дјеловала је у склопу Трећег корпуса тзв. Армије РБиХ а њени су ратни команданти  били Асим Коричић, Амир Кубура, Шериф Патковић и Халил Брзина.

Један од припадника одреда Ел – муџахид и некадашњи први човјек муџахеиднског кампа "Орашац" изнад Травника био је и Абу Хамза, тачније, Имад – ал Хусин, Сиријац, који је девет година провео у имиграционом центру у Источном Сарајеву јер је представљао “пријетњу о националну безбједност БиХ“.

Мехмедовић се као посланик у посљедње двије године у Представничком дому ПС БиХ с питањима и иницијативама јављао 17 пута а од тога четири пута с питањем о пуштању Абу Хамзе из “притвора“ упућеног министру безбједности у СМ БиХ, Драгану Мектићу.

Мехмедовић је првп питање упутио 13. маја 2015. а након што на њега није добио одговор питање о пуштању Абу Хамзе поновио је и 28. маја 2015. године. Абу Хамза је из притвора у Источном Сарајеву пуштен 18. фебруара ове године а након пуштања примио га је и реис-у-лема ИЗ у БиХ Хусеин еф. Кавазовић.

Да ''сарадња'' кадрова СДА и муџахедина није случајна показала нам је и недавна посјета бошњачког члана Предсједништва БиХ и шефа СДА Бакир Изетбеговић Исламској Републици Иран. Изетбеговић је тамо посјетио и породице муџахедина који су погинули борећи се у БиХ.

Ирански медији су приликом Изетбеговићеве посјете нагласили помоћ Ирана “муслиманима за вријеме рата у БиХ“ те истакли како је “Техеран политички увијек био уз Сарајево“.

Истаклин су и важност састанка Изетбеговића с Акбаром Торканом, предсједником удружења тзв. иранско – бх. пријатељства.

Ирански шехиди, неколицина њих кроз Ел – Муџахид и послије тзв. Славну седму муслиманску бригаду учинили су стравичне и звјерске злочине над Хрватима у средњој Босни (Дусина, Бикоши, Милетићи, Гуча Гора) и на Србима у Возући поред Завидовића.

Извор: Дневник.ба