latinica  ћирилица
17/11/2016 |  07:22 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

И. Сарајево: Јубиларна 100. сједница Владе Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Влада Републике Српске данас је засједала у Источном Сарајеву.
Сједница Владе Српске у И.Сарајеву - Фото: РТРС
Сједница Владе Српске у И.СарајевуФото: РТРС

Премијерка и мининистри разматрали су локални развој и однос Владе са општинама ове регије. Прије сједнице мининистри су посјетили институције и предузећа у појединим општинама Сарајевско-романијске регије.

У Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву, министар пољопривреде шумарства и водопривреде Стево Мирјанића разговарао је са директоримаа шумских газдинстава са подручја Сарајевско-романијске регије.

Мирјанић са директорима шумских газдинстава из Сокоца, Хан Пијеска, Рогатице, Пала и Трнова разговарао о пословању и стању у овим газдинствима.

Помоћник министра Горан Зубић рекао је да ових пет шумских газдинстава у оквиру Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" учествују са 14 одсто шумске површине.

"Међутим, њихов приход у финансијском смислу учествује са чак 27 процената, што значи да се на овим подручјима налазе високовриједне шумске састојине, те су с тог аспекта ове шуме веома значајне", рекао је Зубић новинарима у Источном Сарајеву.

Министар унутрашњих послова Драган Лукач посјетио је ЦЈБ И.Сарајево гдје je разговараo о актуелној безбједносној ситуацији.

Фото: РТРС

Лукач је рекао да ће се на сједници Народне скупштине наћи измјене Закона о полицији и унутрашњим пословима које предвиђају да центри јавне безбједности постају полицијске управе, а станице јавне безбједности ће добити своју самосталност.

"Тако ће на подручју града Источно Сарајево бити двије полицијске управе што ће допринијети бољој организацији полиције, бољем покривању терена и бољој безбједносној ситуацији", рекао је Лукач након састанка са начелником ЦЈБ Источно Сарајево Српком Косорићем.

Он је навео да ће, у сарадњи са општином Источна Илиџа, формирати станицу полиције како би безбједносна ситуација на подручју тог Центра била на много вишем нивоу.

На питање новинара да ли је у плану да се на подручју општине Источни Стари Град формира полицијска станица због ентитетске линије, Лукач је рекао да су разговарали и о томе, те да је чињеница да у ЦЈБ Источно Сарајево недостаје људи, јер је велики број полицајаца отишао у пензију, што ће попунити из Школе унутрашњих послова и са Полицијске академије.

"У овом тренутку немамо довољно људи да формирамо ту станицу полиције, а приоритет нам је била Источна Илиџа", рекао је Лукач и додао да ће у наредном периоду и то урадити.

Лукач је рекао да је безбједносна ситуација на подручју Центра јавне безбједности /ЦЈБ/ Источно Сарајево на задовољавајућем нивоу, али да увијек инсистира да се ради много више и да резултати морају бити бољи.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић посјетио је "Електродистрибуцију" Пале.

О пословању овог предузећа министар Ђокић разговарао је са директором Љубом Мрда. Похвалио је "Електродистрибуцију" Пале истичући да је то једна од ријетких јединица која својим средствима проширује своје капацитете.

Министар Ђокић на Палама (Фото РТРС)

Најавио је да ће се ићи у доградњу капацитета Хидроелектране Богатић код Трнова. Ђокић је потврдио да је електоенергетски сектора стабилан и да је један од ослонаца развоја Републике Српске. Састанку је присуствовао и начелник општине Пале Бошко Југовић.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малашевић посјетио је Студентски дом на Палама. У разговору са директором Студентског центра Пале Дамјаном Шкипином изражено је задовољство постојећим стањем у новоизграђеним објектима, у којима има још петнаестак слободних мјеста од укупно 600.

"Мој први утисак је да су услови смјештаја у домовима сада много бољи него раније", рекао је Малешевић и додао да је потребно постепено уклонити неке недостатке који су остали послије извођача радова, те да је то потребно урадити док не истекне гарантни рок.

Малешевић је нагласио да је потребно ријешити питање видео-надзора у домовима, интернет и спољну расвјету.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић посјетио је Дом за стара лица у Источном Сарајеву и разговарао са директором ове установе Миљаном Сладојом. Богданић је изразио подршку раду и управи Дома, истакавши да ће Министарство настојати да пружа помоћ и подршку. На састанку је разговарано и о могућности доградње ове установе.

"Циљ нам је да корисници оваквих установа имају одговарајуће услове и добру његу, те да се оне што боље позиционирају на тржишту", истакао је Богданић након разговора са директором Дома Миљаном Сладојем.

Богданић је изразио задовољство због тога што је знатан број корисника из Федерације БиХ, као и из других општина Српске, те што се превазилазе потешкоће са којима се суочава Дом у раду са неким центрима за социјални рад.

Сладоје, који је министра упознао о плановима и проблемима, рекао је да Дом тренутно има 140 корисника, што је максимална попуњеност и значи да је рентабилан и да нема проблема са финансирањем.

Министар Драган Богданић у посјети Дому за стара лица (Фото: РТРС)

Говорећи о изградњи болнице у Источном Сарајеву, Богданић је истакао да је пројекат у фази мировања због уложених жалби, али чим поступак жалби буде окончан почеће изградња овог објекта која ће трајати 18 мјесеци.

Богданић је нагласио да је ово један од капиталних пројеката, не само за Сарајевско-романијску регију, већ и за цијелу Српску.

"Без обзира на то што смо ушли и у изградњу Универзитетског клиничког центра, свејсни смо тешкоћа са којима се суочава Болница Источно Сарајево, као и потреба становништва, пацијената, запослених у овој здравственој установи", рекао је Богданић новинарима у Источном Сарајеву.

Он је рекао и да се за даље кораке у вези са изградњом болнице чека одговор Комисије за жалбе којој је један од учесника на тендеру поднио жалбу.

"Ако жалба буде одбијена ићи ће се на уговарање, а ако одговор буде другачији испоштоваћемо и ту сугестију и препоруку Комисије", рекао је Богданић, додајући да је када буде завршена тендерска процедура и потписан уговор рок за завршетак болнице је 18 мјесеци.

За изградњу болнице у Источном Сарајеву расписан је међународни тендер који је завршен крајем јула, а укупна вриједност радова је око 50 милиона КМ.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић обећала је пуну подршку Министарства Фудбалском клубу "Славија" из Источног Сарајева.

Давидовићева је кроз разговор са руководством и фудбалерима првог тима "Славије" упозната са стањем у највећем фудбалском тиму и носиоцу спорта у овом дијелу Републике Српске, односно проблемима које ће рјешавати у наредном периоду.

"Изузетно је важно да подржимо овај фудбалски клуб како би кренуо са што бољим резултатима. Они тренутно нису у Премијер лиги, у којој су годинама били, а надамо се да ће се тамо убрзо вратити", изјавила је Давидовићева.

Она је изразила посебно задовољство због постојања школе спорта која дјелује у ФК "Славија", јер јој је, како је рекла, стало да се дјеца окрећу спорту и здравом начину одрастања.

Предсједник ФК "Славија" Здравко Шавија информисао је Давидовићеву да им највећи проблем представља инфраструктура.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић посјетио је Одјељење Министарства за борачко-инвалидску заштиту, а након тога и Завод за запошљавање. Директор Завода Мирослав Вујичић информисао га је да је стопа незапослености у Српској у овој години први пут пала испод 25 одсто.
Савановић се осврнуо и на важност запошљавања најрањивијих категорија становништва произашлих из одбрамбено-отаџбинског рата, наводећи да је за ову годину планирано запошљавање 3.300 лица.

 

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић разговарала је са начелником општине Источно Ново Сарајево Љубишом Ћосићем.

Посебна тема је била продаја земљишта Арапима на простору Источног Сарајева. Голић ева је да Источно Ново Сарајево као општина није продала ни педаљ земље Арапима, већ су то чинила приватна лица која су продавала своју приватну својину, однсно неке дијелове својих парцела.

Голићева је најавила да ће сви радови на обновни зграде Средње школе "28. јун" у Источном Новом Сарајеву бити окончани до краја ове календарске године.
Након сусрета са начелником општине Источно Ново Сарајево Љубишом Ћосићем, Голићева је рекла да се радови на обнови школске зграде одвијају планираном динамиком.

"Школа се опрема у складу са енергетски ефикасним стандардима тако да се ради термичка изолација кровне конструкције, мјења столарија, за просторно уређење, грађевинарство и екологију", рекла је Голићева новинарима у Источном Сарајеву.

Она је навела да су радови на згради Средње школе "28. јун", у којој је смјештена и Гимназија "Игмански марш" Источна Илиџа, коштали 450.000 КМ.

Голићева је рекла да је са начелником општине Источно Ново Сарајево обишла и спортску дворану, чији се кров урушио од невремена у фебруару 2012. године.

"Начелник Ћосић ме је замолио да на сједници Владе размотримо проблематику за санацију овог крова и да не допустимо даљу девастацију ове спортске дворане", додала је Голићева.

Министар науке и технологије Јасмин Комић у Палама је свечано отворити програм "Научноистраживачке радионице" на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. 

Извор: РТРС/СРНА