latinica  ћирилица
20/11/2016 |  14:43 ⇒ 21:30 | Аутор: РТРС

Додик: Отете надлежности ускладити са Дејтонским споразумом

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска подржава изворни Дејтонски споразум који је донио мир и који функционише двије деценије, те нагласио да ће тражити да се свих 83 надлежности које су отете и пренесене на ниво БиХ доведу у склад са Дејтоном.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС


Додик је истакао да Српска подржава Дејтон са "становишта слова, а не духа тог споразума", те да је зауставила експанзију и веома "канцерогено" ширење теорије о духу Дејтонског споразума.

"Успијевамо вратити позицију поштовања слова Дејтонског споразума у БиХ и то ће бити наша политика и даље, имајући у виду да су високи представници, задужени да проводе слово Дејтона, кршили међународно право у више наврата и учинили кривична дјела међународног карактера преносећи надлежности на ниво БиХ и кршећи права стечена Дејтонским споразумом", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је навео да ће Српска остати привржена томе да је формирање БиХ као конфедерално-федералне заједнице два ентитета и три конститутивна народа омогућило да та земља ступи у мировну фазу.

"Никада нећемо дозволити да разни међународни мешетари наметну причу о духу Дејтона која је коштала српски народ много. Наша политика подразумијева да прво зауставимо те трансфере и онемогућимо злоупотребе Дејтонског споразума", рекао је Додик.

Он је навео да ће Српска тражити да се свих 83 надлежности које су отете и однесене на ниво БиХ доведу у склад са Дејтоном.

"Свако кршење Дејтона за нас је апсолутно неприхватљиво. Дошло је вријеме да се на демократски начин све уреди. Дејтонски споразум је уредио да БиХ може само да се креће у складу са споразумом два ентитета, што мора бити уставни основ за свако рјешење. Све остало је неуставно, од суда, тужилаштва и много чега", рекао је Додик.

Он је навео да су неуставне ствари у БиХ одраз насиља међународне заједнице и похлепе бошњачке политичке елите, која је била спремна да све учини да девастира Српску.

"То подразумијева да из Уставног суда оду стране судије и много шта што ћемо покушати у наредном времену“, најавио је Додик.

Додик је рекао да је Дејтонски споразум континуитет међународног субјективитета Републике Српске, која је у тај споразум унијела своју територију и ефикасну власт.

"Чињеницом да смо потписали све анексе тог споразума ми смо кључни фактор тог споразума", закључио је Додик.

Извор: Срна