latinica  ћирилица
21/11/2016 |  19:04 ⇒ 22/11/2016 | 11:37 | Аутор: РТРС

21 година од Дејтона; Предсједник Српске позвао на јединство (ВИДЕО)

Дејтонски мировни споразум годинама је распакиван насиљем високих представника, поручио је предсједник Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

На 21. годишњицу од потписивања Дејтонског мировног споразума, Додик је поручио да је потребно да се створи јединство политичких снага у Српској.

Враћање надлежности са БиХ на Српску треба бити приоритет свих политичких структура, рекла је предсједница Владе, Жељка Цвијановић, иако је то, како каже, тежак посао.

У БиХ се мора вратити пракса да се све одлуке доносе уз сагласност оба ентитета, како пише у Уставу, сматра Милорад Додик. Једино тако ћемо се, додаје, приближити ономе што Дејтон изворно и јесте.

Да би се спријечило прегласавање и даље мијењање споразума, потребно је, каже, српско јединство.

- Позивам све партије из Српске да се рашчисте све неправде из прошлости и у наредној години да се окупимо и дефинишемо политике које ће ставити на дневни ред у БиХ управо неправде нанесене Српској. БиХ ће морати да реагује или је неће бити - изјавио је Додик.

Преношење надлежности и оснивање бројних агенција и институција на нивоу БиХ, каже премијерка, ништа добро нису донијели.

- Оно што јесте наше опредјељење јесте одржати Дејтон као оквор. Дејтон је верификовао постојање Републике Српске. Она је настала прије тога неколико година, настала у вријеме мира, прије било каквих ратних дешавања и своју верификацију међународног типа добила је Дејтонским споразумом. Враћање надлежности са БиХ на Српску треба бити приоритет свих политичких структура иако је то тежак посао - рекла је данас Жељка Цвијановић.

Функција високог представника, који је јуче рекао да негативни трендови из Српске долазе већ 10 година и прелијевају се и на Федерацију, сматра Додик, требало би да буде трајно укинута. Када би Бошњаци одлучили да га више не желе у БиХ, додаје, његов мандат би одмах престао. Управо због тога, сигуран је предсједник Српске, Валентин Инцко се, како каже, додворава бошњачкој политици стално оптужујући Српску за све проблеме.

- Он је обични један смутљарош, човјек који је захваљујући проблематизовању Републике Српске остао дуже високи представник, него што је то било потребно. Он је свих тих мјесеци добијао 25.000 евра плату и то свјесно ради да би остао и даље, указујући на неке проблеме. Република Српска никада није била проблем, него је проблем високи представник и они који су наметали рјешења - каже предсједник Српске.

Однос према склапању мира у БиХ различит је у два ентитета. У Републици Српској дан потписивања Дејтонског споразума нерадни је дан. У Федерацији, проглашење мира у БиХ, традиционално се не обиљежава.