latinica  ћирилица
22/11/2016 |  18:16 | Аутор: РТРС

Тегелтија: До краја године усвојити законе о банкама

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је данас у Сарајеву да Република Српска и Федерација БиХ до краја године морају да усвоје законе о банкама и закон о Агенцији за осигурање депозита, када је ријеч о претходним мјерама из аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Он је након сједнице Фискалног савјета БиХ рекао новинарима да је Влада Републике Српске усвојила Приједлог закон о банкама Српске и да ће он до краја године бити усвојен у републичком парламенту.

"Претходна два дана имали смо консултације са ММФ-ом око неких детаља у вези са овим законом и то смо успјешно завршили", нагласио је Тегелтија и подсјетио да су кључно питање сваког аранжмана ММФ-а претходне мјере, а да је већина њих везана за крај године.

Према његовим ријечима, слиједи обавеза усвајања буџета на сва три нивоа власти у БиХ, а остале су и друге структуралне одреднице из писма намјере.

"Фискални савјет БиХ усагласио је текст писма намјере. У односу на основни текст који је дошао из ММФ-а било је одређених измјена. Очекује се да ће ММФ засједати до краја јануара 2017. године када би требало да буду оперативна средства за нову траншу из аранжмана", саопштио је Тегелтија.

Извор: СРНА