latinica  ћирилица
23/11/2016 |  15:23 ⇒ 22:04 | Аутор: РТРС

Ковачевић: БиХ нема закон о стварним правима

Савјетник министра правде Републике Српске Никола Ковачевић изјавио је да БиХ нема закон о стварним правима на основу којег би се могло одлучивати о тужбеном захтјеву Правобранилаштва БиХ који се односи на перспективну војну имовину.
Никола Ковачевић - Фото: СРНА
Никола КовачевићФото: СРНА

Ковачевић каже да је разочаравајуће што Уставни суд БиХ није усвојио захтјев Републике Српске да привременом мјером буде обустављено извршење правоснажне пресуде Суда БиХ у овом случају.

- Овдје није ријеч о мериторном одлучивању, јер је Уставни суд БиХ, користећи правила која је самостално усвојио, а не на основу закона, одлучио да је наша апелација преурањена, што значи да ће бити дозвољена у моменту када Суд БиХ одлучи о ревизији као ванредном правном средству - појаснио је Ковачевић.

Међутим, подсјећа Ковачевић, Република Српске је у ревизији навела да Суд БиХ није надлежан у наведеном случају, јер не постоје материјални прописи на основу којих би могао донијети одговарајућу одлуку.

Он се нада да ће бити уважена ревизија на основу аргумената Републике Српске и бити укинута првостепена и другостепена одлука Суда БиХ о имовини у Хан Пијеску, те да ће бити поштован став високог представника у БиХ према коме нико нема право да располаже имовином која је под забраном располагања, док не буде усвојен закон на ниову БиХ којим ће бити дефинисани потребни критеријуми.

Уставни суд БиХ одбацио је данас као недопуштену апелацију Републике Српске против пресуде Суда БиХ којом је утврђено право својине у корист БиХ над перспективном војном имовином на Хан Пијеску.

У образложењу данашње одлуке Уставног суда БиХ се наводи да је апелација Српске одбачена као недопуштена зато што је преурањена, јер је поднесена прије доношења одлуке надлежног суда о изјављеном правном лијеку.

Из Уставног суда БиХ подсјећају да је првостепеном пресуда Суда БиХ утврђено право својине БиХ на непокретностима уписаним у привременом листу непокретности Републичке управе за геодетске и имовинскоправне послове, које чине објекат Министарства одбране и пашњак четврте класе, укупне површине 11.474 метара квадратних.

Извор: СРНА