latinica  ћирилица
24/11/2016 |  11:25 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Борачке категорије траже референдум због војне имовине, подршка Цвијановићеве (ВИДЕО)

Након што је Уставни суд БиХ одбацио апелацију Републике Српске против пресуде Суда БиХ, којом БиХ има право својине над перспективном војном имовином у Хан Пијеску, организације проистекле из Одмбрамбено-отаџбинског рата затражиле су изричит став парламента Српске. Спремни су и да покрену иницијативу да се о књижењу војне имовине изјасне и грађани - на референдуму.
БОРС - Војна имовина - Фото: РТРС
БОРС - Војна имовинаФото: РТРС

Идеја о референдуму одмах је добила подршку предсједнице Владе Републике Српске Жељке Цвијановић. Упозорава да је ријеч о отимању имовине Републике Српске. То је, каже, прича која неће бити заустављена на једном примјеру.

Из Српске данас јасна порука - перспективна војна имовина на територији Српске не може бити укњижена на БиХ. То је задирање у надлежности, територијални интегритет и Устав Српске. Укратко - прекрајање Дејтона и насилни покушај унитаризације БиХ.

Предсједник Удружења Ветерани Републике Српске Душко Вукотић рекао је да организације проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата поздрављају заједнички став институција Српске и српских представника у парламенту БиХ којим се оштро супротстављају књижењу војне имовине на БиХ.

- Ми хоћемо да се Скупштина изјасни о томе - рекао је Вукотић.

Буде ли потребно, најављују и да ће иницирати спровођење референдума о војној имовини чије књижење на БиХ је услов за њено чланство у НАТО савезу.

- Ако одбацимо ту опцију, у том случају одбацујемо и могућност придруживању НАТО пакту - каже Недељко Митровић, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих лица.

Имају и приједлог референдумског питања: "Да ли сте за то да се војне локације на подручју Српске укњиже на Министарство одбране БиХ?".

Овакав приједлог већ има подршку предсједнице Владе. Поручује, важно је шта грађани Српске мисле о томе да неко на нивоу БиХ постане власник републичке имовине.

- Промовишем став да грађани имају право да се изјасне на референдуму када је ријеч о било којем важном питању, посебно о ономе што би значило одузимање неких њихових права и када је ријеч о уласку у НАТО - истиче премијерка.

Предсједник БОРС-а увјерен је да ће изабрани представници народа у Републици Српској најбоље заступати њене интересе у вези са овим питањем. Почевши од касарне у Хан Пијеску, која је према новом приједлогу документа Преглед одбране БиХ, једна од 20 перспективних војних локација у Српској.

Намеће се питање - буду ли те локације насилно укњижене на БиХ, колико ће Српској остати од дејтонских 49 одсто територије БиХ.