latinica  ћирилица
25/11/2016 |  12:05 | Аутор: РТРС

Ћеранић: Трамп ће демонтирати ИД

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић рекао је да новоизабрани предсједник САД Доналд Трамп има веома негативан однос према радикалним исламским идеологијама и покретима које су оне изњедриле, те да стога треба очекивати гашење "Исламске државе".
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

"Ријеч је о заокрету у америчкој спољној политици, што је Трамп често најављивао током предизборне кампање. Трамп и његови сарадници задужени за област безбједности, првенствено мислим на савјетника за националну безбједност Мајкла Флина и Мајкла Помпеа, којем је Трамп намијенио позицију директора ЦИА, неће дозволити да се европске земље, које су силом прилика мигрантима постале уточиште, претворе у исламска друштва. Проблем с мигрантима је веома велики и они га неће моћи у потпуности неутралисати, али ће га у значајном мјери сузбити", сматра Ћеранић.

Он је за Македонску информативну агенцију /МИА/ оцијенио да ће Трамп донијети мир цијелом свијету, јер неће бити "Трећег свјетског рата", што су Хилари Клинтон и њени сарадници имали у плану.

"У том смислу можемо да одахнемо. Трамп ће демонтирати 'Исламску државу', али ће се супротставити и другим радикалним исламским покретима, Ал Каиди и 'Муслиманском братству'... Трамп је у кампањи оптуживао Хилари да су њени главни финансијери уједно и финансијери 'Исламске државе' - Саудијска Арабија и Катар", додао је Ћеранић.

Говорећи о могућности промјене америчке политике на Балкану, Ћеранић је рекао да се исламистима не пише добро, те да би у том контексту апострофирао селефијски покрет и њихове енклаве које су ишарале Балкан као леопардову кожу.

"У БиХ те енклаве називају 'параџемати', то су заједнице селефија, а ријеч је о регрутним центрима најпознатијих терористичких организација, што Ал Каида и 'Исламска држава' сигурно јесу. Кад је ријеч о БиХ, мислим да би политичка каријера Бакира Изетбеговића могла бити окончана, и то због блискости са 'Муслиманским братством'. На интернету се могу наћи фотографије Изетбеговића са Јусуфом Карадавијем и другим идеолозима овог покрета са четири подигнута прста, што је знак распознавања припадника Братства. У више наврата су долазили у Сарајево, а високу делегацију 'Муслиманског братства' Изетбеговић је једном приликом примио у згради Предсједништва БиХ", каже Ћеранић.

Ссудећи према Трамповим изјавама о Милу Ђукановићу и Хашиму Тачију, додао је Ћеранић, Изетбеговић неће бити једини који ће напустити политичку сцену.

"Кад је ријеч о Трамповом односу према Русији, мислим да ће доћи до подјеле интересних зона, што ће се манифестовати и на Балкану. Такође, мислим да ће Трамп у Кини видјети главни спољнополитички проблем, а не у Русији", навео је он.

На питање да ли очекује неке промјене у НАТО савезу сада када је Трамп на челу Америке, Ћеранић је рекао да је Трамп најавио иступање САД из НАТО пакта, изразивши мишљење да ће Трамп Америком управљати као великом компанијом.

"Тај стил би се могао назвати 'бизнис Трамп'. Он ће настојати да ојача америчку економију, али и да САД поново направи водећом свјетском силом. Сви који се мисле да ће под Трампом САД губити интересовање у спољној политици, грдно се варају. Трамп је већ изјавио да са Русијом неће ресетовати односе, али ће разговарати, договарати - значи сарађивати, трговати. Тај однос ће показати и према НАТО ако су САД на губитку с овом организацијом, ако се европске чланице буду наставиле немарно да односе према НАТО, и цијела организација буде наставила да егзистира на америчким леђима, Трамп ће извући САД из НАТО и он може да се распадне као Варшавски уговор. Значи, биће то неки 'бизнис однос'", наглашава Ћеранић.

Извор: Срна