latinica  ћирилица
25/11/2016 |  14:45 ⇒ 14:52 | Аутор: РТРС

Радојичић: Нови закон о локалној самоуправи није довољно флексибилан

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић оцијенио је да нови Закон о локалној самоуправи, који сутра ступа на снагу, није довољно флексибилан када је ријеч о процедурама за избор администрације.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

"Процес избора начелника одјељења сада ће трајати до фебруара или марта јер је предвиђено да послије расписивања конкурса комисија прегледа конкурс, те предлаже градоначелнику, а он скупштини града", рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци и истакао да ће бити потребно много времена да се изађе из процедура.

Он је додао да је, када је усвајан Закон, његов приједлог био да буде мало другачији, како би се омогућила хоризонтална и вертикална проходност, те да се постигне флексибилност са администрацијом.

Радојичић је навео да ће бањалучка управа града ускладити свој статут са новим Законом, у којем има добрих рјешења, нарочито за оне локалне заједнице чији је рад био закован годинама, због несугласица градоначелника и скупштинских већина, ако су били из различитих политичких опција.

Он каже да је важно и то што новим Законом градови добијају двије додатне надлежности.

"То је могућност правног заступања, умјесто правобранилаштва са којим имамо много проблема јер не знамо да ли хоће или неће да нас заступа", рекао је Радојичић.

Он је додао да је друга надлежност наплата прихода од пореза непокретности, гдје, такође, има доста потешкоћа.

"Сада то ради Пореска управа, а када град непосредно преузме ову надлежност, моћиће да утврђује све, од регистрованости и исправности пријаве, па до тога да ли је неко извршио или није наплату", појаснио је Радојичић.

Министарка управе и локалне самоуправе Лејла Решић најавила је да сутра ступа на снагу нови Закон о локалној самоуправи.

Извор: Срна