latinica  ћирилица
29/11/2016 |  17:23 | Аутор: РТРС

Хаг издао налог за хапшење троје радикала из Србије

Хашки трибунал издао је међународни налог за хапшење троје чланова Српске радикалне странке које је раније оптужио за непоштовање суда, саопштио је тај суд.
Хашки трибунал (Фото: Flickr) -
Хашки трибунал (Фото: Flickr)

Трибунал је Петра Јојића, Вјерицу Радету и Јова Остојића оптужио да су утицали на свједоке у процесу против њиховог партијског вође Војислава Шешеља, тако што су их пријетњама, уцјенама и митом наговарали да промјене исказе или да не свједоче.

Налог за њихово хапшење, Трибунал је властима у Београду упутио у јануару 2015. године, али по њему ни до данас није поступљено.

Оцијенивши да је Србија неколико пута одбила да поступи по налогу суда, да ухапси и у Хаг изручи троје радикала, Трибунал је 5. октобра издао међународни налог за хапшење Јојића, Радете и Остојића.

Тим налогом, с којег је данас скинута ознака повјерљивости, Трибунал налаже овлашћеним службама и званичницима "свих држава чланица УН да смјеста делују... у циљу хапшења, притварање и пребацивања у Трибунал" троје оптужених.

Судије су међународни налог издале у вјери да би "могао допринијети да спровођење правде више не буде опструисано".

Хашки трибунал је Србију већ пријавио Савјету безбједности УН због несарадње у случају троје радикала.

Виши суд у Београду одлучио је раније ове године да нема законских основа за хапшење и изручење троје радикала, зато што закон Србије о сарадњи с Хашким трибуналом предвиђа обавезу изручења само оптужених за ратне злочине, а не и за непоштовање суда.

Сличну аргументацију претходно је употребила Француска која је одбила да изручи Трибуналу своју држављанку Флоранс Артман, осуђену на седам дана затвора због објављивања повјерљивих одлука суда из процеса Слободану Милошевићу.

Артман је на крају ухапшена у Хагу на дан изрицања пресуде Радовану Караџићу и издржала је двије трећине казне у затвору, послије чега је ослобођена.

Подносећи редован извејштај Савјету безбједности, у јуну ове године, предсједник Трибунала Кармел Ађијус и главни тужилац Серж Брамерц оцијенили су да Србија одбија да сарађује и изручи троје радикала.

Они су одбацили аргументацију београдског суда, подсјећајући да су исти судија и суд, претходних година, у сличним случајевима, доносили одлуке о изручењу оптужених за непоштовање суда, попут, на примјер, још једног члана СРС Љубише Петковића који је потом у Хагу био осуђен на три мјесеца затвора.

Сљедећи извјештај о сарадњи Србије, челници Трибунала поднијеће Савјету безбједности у децембру.

Реагујући на одлуку београдског суда, и расправно вијеће Трибунала је прије неколико мјесеци протумачило да је Србија обавезна да сарађује и изручи оптужене за непоштовање суда и по статуту Трибунала и по сопственом закону о сарадњи с међународним судом.

Извор: Бета