latinica  ћирилица
01/12/2016 |  16:24 | Аутор: СРНА

Кувајт тражи повлаштен статус за своје грађане у БиХ

Делегат у Дому народа Федерације БиХ Предраг Којовић истакао је да је неприхватљив приједлог Амбасаде БиХ у Кувајту који од Владе ФБиХ тражи да држављани Кувајта, као физичка лица, добију право власништва над некретнинама у БиХ, те поручио да парламентарци из Наше странке, чији је и он члан, никада неће подржати такву мјеру.
Кувајт: Парламент - Фото: ТАНЈУГ
Кувајт: ПарламентФото: ТАНЈУГ

Којовић је у данашњем саопштењу појаснио да Кувајт грађанима БиХ не даје таква права, а тражи од ове земље да се повлаштен статус додијели држављанима Кувајта. "То би била дискриминација и то је неприхватљиво", рекао је Којовић.

Он је оцијенио да Влада ФБиХ мора одбити чак и да разматра овај приједлог Амбасаде БиХ у Кувајту, те истакао да парламентарци Наше странке никада неће подржати такву мјеру.

"БиХ може омогућити страним држављанима да буду власници некретнина у БиХ, само ако и њихове државе грађанима БиХ гарантују исто то право, а Амбасада је тражила од Владе да Кувајт буде изузет из система реципроцитета, који је увео Закон о стварним правима из 2014. године", навео је Којовић.

Он је напоменуо да се Амбасада БиХ у Кувајту позива на "могућу финансијску добит", због чега предлаже ове мјере, оцијенивши да се таквим ставом шаље порука да грађани БиХ немају пара, а Кувајћани имају, због чега треба да имају и већа права него грађани БиХ.

"Ниједан грађанин и политички представник БиХ који поштује Устав не смије и не може пристати на ту логику. Нико не смије имати повлаштен статус пред законом - само зато што има више пара", додао је он.

Амбасада БиХ у Кувајту је посредством Министарства иностраних послова БиХ предложила Влади ФБиХ изузеће држављана Кувајта из система реципроцитета при стицању права власништва над некретнинама.

Ако буде усвојен овај приједлог држављани Кувајта би могли као физичка лица стећи право власништва над некретнинама, што сада није случај.

Закон о стварним правима из 2014. године увео је новину према којој странци као физичке особе могу постати власници некретнина, и то по систему реципроцитета.

Систем реципроцитета значи да странци у БиХ имају иста права каква и држављани БиХ имају у њиховим земљама.

Извор: Срна