latinica  ћирилица
03/12/2016 |  15:57 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Има ли краја ОХР-у у БиХ? (ВИДЕО)

Назире ли се крај ОХР-а у Босни и Херцеговини? И поред упорних позива из Републике Српске на укидање канцеларије високог представника, на ово питање још нема конретног одговора.
ОХР - Фото: РТРС
ОХРФото: РТРС

Да консензуса око процјене ситуације у БиХ у вези са завршетком рада ОХР нема у међународној заједници, потврђено је за Срну у Руској амбасади у БиХ. 

Чланице Савјета за провођење мира у БиХ, али и Савјета безбједности УН-а, свака на свој начин, тумаче унутрашњо-политичке процесе у БиХ, а често и дијаметрално супротно, кажу у рРској амбасади, из које је већ познат став у вези са затварањем ОХР-а: "Агенда 5+2 и даље је једини усаглашени низ разлога за затварање ОХР-а. Русија се у континуитету залаже за затварање тог застарјелог, већ одавно у анахронизам претвореног механизма спољног протектората за независну и суверену БиХ."

И док Руси поручују да бх. власти и Европска унија треба да размисле о питању повезивања функционисања ОХР-а са перспективама европске интеграције БиХ, из Аамеричке амбасаде поручују – док се не испуне свих пет циљева и два услова, а БиХ, како кажу, не оствари битан напредак у реформама потребним за чланство у Европској унији и НАТО-у, ОХР има важну улогу у надгледању спровођења мировног споразума: "Став САД-а је јасан и досљедан – лидери ове земље треба да донесу одлуке које су неопходне да би БиХ била на сигурном путу да постане стабилна демократија која штити права свих својих грађана и на сигурном путу ка евроатланским интеграцијама, чиме би омогућили затварање ОХР-а."

Консензуса о овоме нема ни у БиХ. И док из бошњачких кругова скоро за сваки проблем у помоћ зову високог представника, Република Српска већ годинама принципијелно је досљедна ставу да ОХР треба закључати своја врата.

Да функција високог представника треба бити трајно укинута, недавно је поновио и предсједник Српске.

- Он је човјек који је захваљујући проблематизовању РС остао дуже високи представник него што је то било потребно и свих тих мјесеци добијао ј не 25.000 евра плату. Он ради све свјесно да би остао и даље, указујући, на неке наводне проблеме. РС није била проблем овог времена, него високи представник и они који су наметали рјешења, категоричан је предјседник Српске Милорад Додик.

БиХ 9. децембра добија упитник Европске комисијеа како је, не једном, речено, статусу кандидата не може се надати са страном управом.

Стога и  Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХ, каже да је нелогично да ЕУ да статус кандидата, а да прије тога не буде угашен ОХР, па и склоњени странци из Уставног суда.

- Зато мислим да ће ту требати једна врста политичког преговарања између домаћих и међународних институција, наводи Иванић.

Иванић очекује да ће се кључне одлуке у вези са овим питањем доносити у другој половини сљедеће године.