latinica  ћирилица
04/12/2016 |  09:47 ⇒ 09:51 | Аутор: РТРС

Аустрија: Одржан Четврти фестивал фолклора

У аустријском граду Пуркерсдорф одражан је Четврти фолклорни фестивал у организацији Удружење Срба "Семберија и Мајевица" из Пресбаума.
Угљевик - КУД "Семберија и Мајевица" - Фото: СРНА
Угљевик - КУД "Семберија и Мајевица"Фото: СРНА

На фестивалу "Заиграј, запјевај, традицију и обичаје сачувај", који је одржан синоћ, учествовала су културно-умјетничка друштва из Аустрије "Младост" из Лоберсдорфа, "Крајишник" из Сент Полтена, "Острог" из Линца, "Бранко Радичевић" и "Стеван Мокрањац" из Беча, као и ученици Основне музичке школе "Корнелије Станковић" из Угљевика.

Предсједник Удружења "Семберија и Мајевица" Жико Петровић свечано је отворио ову манифестацију и захвалио свим учесницима, посебно општини Угљевик која од почетка помаже организације ових фестивала.

- Много нам значи долазак представника наше регије - Семберије и Мајевице, из наше матице, који заједно са нама учествују на овом четвртом фестивалу и дијеле са нама ову радост - рекао је Петровић.

Начелник општине Угљевик Василије Перић захвалио је на позиву за учешће на овом фестивалу који, како је рекао, најбоље представља Угљевик, Бијељину, Семберију, Мајевицу и Републику Српску.

Перић је захвалио културно-умјетничким друштвима у Аустрији што чувају традицију и обичаје српског народа.

- Наша жеља је да наставимо сарадњу и да вам помогнемо онолико колико можемо, јер сте ви били са нама када је било најтеже - рекао је Перић обраћајући се окупљенима на овој манифестацији.

Учесници фолклорног фестивала представили су се у градској сали у Пуркерсдорфу играма из Шумадије, Лесковца, Босилеграда, околине Београда, влашким играма.

На крају официјалног дијела организатор је уручио захвалнице учесницима, начелнику Угљевика Василију Перићу, предсједнику Скупштине Угљевика Ђоки Симићу, представнику града Бијељина Славку Башићу, градоначелнику Пуркерсдорфа Карлу Шлеглу, начелнику општине Пресбаум Јозефу Шмидл-Хаједебергу и начелнику Тулнербаха Јохану Новомецком.

Делегације Бијељине и Угљевика боравиле су овим аустријским градовима од 2. децембра, а данас се враћају у Републику Српску.

Извор: СРНА