latinica  ћирилица
04/12/2016 |  09:51 ⇒ 13:10 | Аутор: РТРС

Иванић: У Предсједништво стигао захтјев за мишљење о избору новог страног судије у Уставном суду БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра да није реално да до предсједничких избора у Србији буде организована посјета њеног предсједника Томислава Николића Сарајеву и Предсједништву БиХ и то због бошњачког члана Бакира Изетбеговића.
Младен Иванић - Фото: РТРС
Младен ИванићФото: РТРС

Иванић је навео да он и члан Предсједништва из реда хрватског народа Драган Човић имају више него коректан однос према Николићу, али да нису добри односи Изетбеговића и Николића.

Он је додао да искорак у односима са Србијом, прије свих, морају да покажу представници Бошњака, јер је ту проблем.

Иванић је поручио да неће дати никакав легитимитет избору новог страног судије Уставног суда БиХ.

- Добили смо захтјев да у Предсједништву БиХ, иако наше мишљење није обавезујуће, расправљамо о новом судији, али ја то одбијам и не желим да ту тему ставим на дневни ред - рекао је Иванић за "Вечерње новости".

Иванић је нагласио и да се, док је он члан Предсједништва БиХ, неће доносити никакве одлуке о војној имовини, те оцијенио да се треба вратити ранијем договору српских, бошњачких и хрватских партија када су утврђени принципи рјешавања расподјеле те имовине. Он је додао да ни тема о чланству БиХ у НАТО, неће доћи "на сто" бар још осам година.

Према његовим ријечима, европски пут БиХ сада је заточеник Федерације БиХ, те је реално да кандидатски статус добије када се поправи политичка клима, ријеши питање Мостара и одлуке "Сејдић-Финци".

Говорећи о утицају предсједничких избора у Србији на БиХ, Иванић је оцијенио да одлуку о томе треба препустити грађанима Србије и да Српска не треба да се у то мијеша, те да БиХ, ко год буде предсједник, мора са њим да сарађује и има добре односе, а да је најбитније да предсједник Србије исто третира све грађане у Републици Српској.

Он је истакао да су за стабилност БиХ битни односи у троуглу Загреб-Београд-Сарајево, те поновио да ће у марту покушати да направи трилатерални састанак са представницима Хрватске и Србије.

Иванић је напоменуо да су послије хапшења припадника ХВО због злочина над Србима у Орашју затегнути односи са Хрватском, да се томе не види крај, као и да су били непотребни и коментари из Загреба о хапшењу, који су ишли у правцу да је то удар на Хрвате и Хрватску.

Говорећи о кризи у Савезу за промјене, Иванић је рекао да тај савез мора да одреди нову стратегију и понуди грађанима боља рјешења, покаже јединство, а да је у супротном боље да се разиђе.

На константацију да се његово име помиње као прва опција за кандидата за предсједника Републике Српске испред опозиције, Иванић је рекао да ће одлуку о томе донијети почетком 2018. године, јер су избори тек за двије године.

- За сада сам става да су овој земљи потребни нови људи и генерације, а да ми који смо овдје доста дуго, приводимо крају своје каријере - закључио је Иванић.

Извор: СРНА