latinica  ћирилица
06/12/2016 |  07:41 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

НСРС размотрилa Приједлог закона о допунама Закона о здравственом осигурању (ВИДЕО)

У вечерњем дијелу засједања Парламента Српске посланици су по хитном поступку размотрили Приједлог закона о допунама Закона о здравственом осигурању. Ресорни министар Драган Богданић наводи да је разлог за упућивање приједлога у хитну процедуру увођење интегрисаног информационог здравственог система. Потпредсједник НС РС Жељка Стојичић закључила је данашњи рад скупштине, те наставак заказала за сутра у 10.00 часова.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

20.20 Посланик СДС-а Игор Остојић сматра да би фитосанитарна инспекција требало да буде једина надлежна за контролу квалитета сјемена приликом увоза, ради заштите пољопривредног произвођача. Остојић је рекао да би на тај начин било спријечено да "код произвођача не заврши сјеме лошег квалитета".

Током расправе о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о сјемену пољопривредног биља, Остојић је рекао да је овај закон направљен у корист искључиво великих произвођача.

Посланик ПДП-а Драган Галић сматра да је овај закон непотребан јер се доноси да би ретроактивно био легализован правилник о регистру сорти Републике Српске, а који је у супротности са законом о сјемену и сјеменском материјалу БиХ.

18.15 Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Зоран Малетић рекао је да се измјенама и допунама Закона о сјемену пољопривредног биља прецизније дефинише појам аутохтоне сорте, да би се заштитиле домаће сорте које су значајне за Републику Српску.

Малетић је рекао да су прецизније дефинисане одредбе које се односе на производњу, контролу, увоз и промет сјемена пољопривредног биља, као и одредбе које се односе на регистар сорти и испитивање сорти.

"Јасније су дефинисане надлежности Инспектората у погледу контроле прометника сјемена", рекао је Малетић , образлажући Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о сјемену пољопривредног биља.

Он је навео да је новим одредбама, у односу на нацрт, прописано да, осим привредног друштва и физичког лица, производњу расада може да обавља и комерцијално породично пољопривредно газдинство које није уписано у регистар произвођача, на лимитираним земљишним површинама, те да промет расада из властите производње може да врши на подручју јединице локалне самоуправе на којој се обавља та производња.  Он је додао да је закон допуњен одредбама које се односе на одобрење за увоз, као и кривичним одредбама.

19.50 Министар правде РС Антон Касиповић рекао је да разлози доношења Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима РС произлазе из потребе усаглашавања са Уставом Српске, те из потребе измјена које су техничке природе.
Он је током образлагања овог акта навео да је члан овог закона, којег је Уставни суд прогласио неуставним, брисан из Приједлога.

Касиповић је подсјетио да је раније био усвојен нацрт овог закона, као и да је уставни основ за његово доношење садржан у члану Устава Српске који дефинише да се оснивање, надлежност, организација и поступак пред судовима утврђују законом.

19.40 Шеф Клуба посланика ПДП-а Мирослав Брчкало рекао је да ће посланици ове партије подржати приједлоге закона о измјенама Закона о радним односима у државним органима и Закона о статусу функционера јединица локалне самоуправе, којим се укида "бијели хљеб".

Брчкало је рекао да је предлагач, Посланичка група Напредна Српска, дао јасан, конкретан, добронамјеран приједлог за укидање ове привилегије, коју немају ни много економски развијеније земље.

"Дошли смо у ситуацију да немамо средстава да плаћамо рад, а посебно не нерад", рекао је Брчкало током расправе о Приједлогу закона о измјенама Закона о статусу функционера јединица локалне самоуправе.

Самостални посланик Неда Петрић рекла је да клубови посланика СНСД-а, ДНС-а и Социјалистичке партије, Слободног демократског српског клуба и самостални посланик Илија Стеванчевић доносе закључак којим Народна скупштина задужује Владу Српске да у првом кварталу наредне године упути у скупштинску процедуру измјене и допуне Закона о статусу функционера јединица локалне самоуправе и Закона о радним односима у државним органима, као и друге законе који уређују права изабраних функционера у току трајања и након престанка мандата.

Шеф Клуба посланика СДС Вукота Говедарица рекао је да клубови посланика СДС-а, ПДП-а, НДП-а и Посланичке групе Напредна Српска доносе закључак којим Народна скупштина задужује Владу да у року од 90 дана предложи измјене свих закона који су у супротности са Законом о статусу функционера јединица локалне самоуправе, те изврши усклађивање предметне материје у погледу укидања свих привилегија које су дефинисане измјенама текста овог закона.

18.50 Министар управе и локалне сaмоуправе РС Лејла Решић изјавила је да Влада Српске никада није била против закона који се односе на укидање "бијелог хљеба", али да ово питање није могуће ријешити само са два закона.

"Важно је рећи да се ово питање не регулише само са два закона, већ са пет. Сматрамо да ово питање треба разматрати на цјеловитији начин и урадити цјелокупну анализу да би се ово питање квалитетно завршило", рекла је Решићева током расправе Приједлога закона о измјенама Закона о статусу функционера јединица локалне самоуправе.

Она је истакла да су народни посланици ти који имају могућност да овај приједлог закона, као и Приједлог закона о измјени Закона о радним односима у државним органима, изгласају или не.

Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица рекао је да ће посланици ове странке подржати приједлоге закона којима се укида "бијели хљеб". Говедарица је тражио паузу ради консултације у Клубу о предлагању закључка у вези са овим актима.

18.40 Посланик Напредне Српске Адам Шукало рекао је да измјена Закона о радним односима у државним органима предвиђа брисање одредбе којом је прописано да изабрано лице након престанка функције има право на плату у трајању од шест мјесеци у висини плате коју је имало у вријеме престанка функције. Образлажући Приједлог закона о измјени Закона о радним односима у државним органима, Шукало је рекао да су измјене неопходне због општег тренда смањења јавне потрошње, те подсјетио да је у протекле 22 године потрошено више милиона КМ по овом основу.

Предлагач, Посланичка група Напредна Српска, наводи да је у прошлом сазиву НСРС ово право користило 28 посланика, а укупан износ за исплату за ову намјену био је 300.000 КМ. Предлагач је подсјетио да је у марту ове године на нивоу заједничких институција БиХ укинуто ово право, такозвани "бијели хљеб".

Шукало каже да овај приједлог није популизам и да није против интереса РС, јер ову привилегију имају само политичари и ово посебно право не постоји за друге грађане. Он је истакао да је овдје, у највећем броју случајева, ријеч о класичној злоупотреби, јер изабрана лица прво узимају "бијели хљеб", а затим активирају радни однос или одлазе у пензију.

Посланик Напредне Српске Горан Ђорђић образложио је Приједлог закона о измјенама Закона о статусу функционера јединица локалне самоуправе којим је предложено укидање "бијелог хљеба" за функционере јединица локалне самоуправе.

Овим приједлогом, који је такође предложила Посланичка група Напредна Српска, бришу се чланови којима су регулисана права ових функционера, односно укида се право функционера јединица локалне самоуправе на остваривање плата у трајању од шест мјесеци у висини плате коју су имали у вријеме престанка функције.

Предлагач је навео да је у протеклих 11 година ово право користио велики број функционера локалне самоуправе који су локалне буџете, а самим тим и грађане тих општина и градова, коштали неколико милиона КМ.  С обзиром да је овим законом дефинисано да функционер након истека функције има право да се врати на посао код ранијег послодавца на послове који одговарају његовој стручној спреми, предлагач сматра да на основу тога посебно право на "бијели хљеб" није ни потребно.

"У периоду од нацрта до приједлога овог закона упутили смо допис општинама у Републици Српској да се изјасне о овом питању. Било је свакаквих одговора", закључио је Ђорђић и навео да су сигурно сви декларативно за доношење овог закона.

18.30 Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је да се допуне Закона о здравственом осигурању раде јер постојећи законски акт не познаје интегрисани здравствени информациони систем и увођење електронске здравствене књижице.

"Тај закон не може бити сам за себе неки засебан ентитет, већ се мора наслањати на законе који дефинишу заштиту личних података, евиденцију и сличне законе. Циљ је да се добије оперативнији систем који мање троши, а и повољнији је за осигураника", рекао је Богданић у завршној ријечи након расправе о Приједогу закона о допунама Закона о осигурању по хитном поступку.

Он је нагласио да ће овим законским актом бити предвиђено увођење отворених листи чекања, као и да ће све око спровођења овог закона бити рађено "видљиво и видјеће се колико кошта". Богданић је рекао да је ово процес који ће се спроводити у периоду не краћем од двије године и да ће бити допуњаван у наредном времену.

Он је негирао наводе током дискусије да ће бити фаворизовани одређени добављачи током набавке потребног софтвера, наводећи да ће то бити ријешено кроз Закон о јавним набавкама.

Посланик СНСД-а Гордана Тешановић рекла је  да подржава овај закон, који подразумијева увођење електронске здравствене картице. Она каже да ресорно министарство треба да предложи подзаконске акте којим би био дефинисан обим података који се налазе на тој картици.

18.15  Посланик СНСД-а у Игор Жунић истакао је да Приједлог закона о допунама Закона о здравственом осигурању представља реформски закон јер се њиме уводе новине као што су електронска здравствена картица и здравствени картон.
Жунић је током расправе у Народној скупштини о овом закону рекао да је потребно и увођење е-управе да се не би догађале евентуалне збрке "око свега тога", као и да је потребно обезбиједити заштиту података пацијената.

Посланик НС-а Адам Шукало рекао је да је крајњи циљ увођења е-књижице то да сваки грађанин, односно пацијент има своју базу података.

Потпредсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић рекао је да у Српској нема интегрисаног здравственог система, али да постоје многи мали системи који се могу и требају интегрисати, а да је електронска здравствена картица само дио тога.

15.00 Предсједеник НСРС Недељко Чубриловић, у току расправе о Приједлогу закона о допунама Закона о здравственом осигурању Српске по хитном поступку, дао је редовну скупштинску паузу до 17.00 часова.

Потпредсједник Народне скупштине Српске Соња Караџић Јовичевић рекла је током расправе да се поставља питање начина заштите података који су у електонској форми.

Посланик НДП-а Драган Чавић сматра да је много детаљније требало обрадити област која се односи на пројекат интегрисаног здравственог информационог система, као и да ова материја захтјева тематску сједницу Народне скупштине, а не да иде по хитном поступку.

Према његовим рјечима, упућени приједлог је недоречен и као такав није требало да буде упућен у процедуру. Он је додао да у овом акту нема одговора на питање "на коју базу података се позива онај ко је треба или жели да је повлачи".

Посланик ПДП-а Милан Шврака рекао је да електронска здравствена књижица има доста својих предности и да не би требало да садржи много података. Он је додао да сваки доктор породичне медицине има базу података својих пацијената, те да сада то треба да буде све повезано, те да се то може извести јефтинијим вријантама осим постојећег софтвера који се користи у здравству.

Посланик ДНС-а рекао је да је електронска здравствена картица "добра ствар ако ће функционисати онако како је то и замишљено". Он је навео да се сада поставља питање колико података може и треба да стане у електронску књижицу.

14.25... Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је данас да је разлог за усвајање Приједлога закона о допунама Закона о здравственом осигурању Српске по хитном поступку увођење интегрисаног информационог здравственог система. Он је додао да се овим приједлогом закона уводи појам по којем је здравствена књижица електронска здравствена картица која садржи податке о здравственом осигурању и сталне податке који се воде у области здравства.

14.00... Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да су измјене и допуне закона о полицији и унутрашњим пословима добро прецизирале подјелу надлежности између министра унутрашњих послова и директора полиције.
Стевандић сматра да нема дуализма између директора полиције и министра када је ријеч о доношењу аката.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да се измјенама и допунама закона о полицији и унутрашњим пословима институт директора полиције све више ограничава и да се надлежности преносе на министра.

И посланик НДП-а Драган Чавић сматра да се дерогирају надлежности директора полиције, те да овај закон није требало разматрати по хитном поступку.

Он је указао да није добро да полицијска овлашћења подразумијевају издавања наређења грађанима, већ искуљчиво упозорења.

Посланик Српске радикалне странке Република Српска Миланко Михајилица сматра да је издавање наређења спорно, јер се ова одредба може злоупотребљавати.

Он је похвалио је што се овим законом уводе нови полицијски послови попут криминалистичко-техничког и форензичког вјештачења предмета и трагова.

Посланик Напредне Српске Адам Шукало упитао је зашто су промијењени критеријуми за избор директора полиције, те умјесто три предложено пет година радног искуства на радним мјестима за која су предвиђени чин главни инспектор или виши чин.

12.45... Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да се измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима мијења назив основних организационих јединица ван сједишта Министарства, односно центри и станице јавне безбједности се трансформишу у полицијске управе.

Образлажући Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима у Народној скупштини Републике Српске, Лукач је навео да се предложеним измјенама и допунама приступило ради усклађивања Закона са Законом о републичкој управи, којим је Републичка управа цивилне заштите стекла статус самосталне републичке управне организације.

12.00... Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да би у 2018. години требало да почне изградња ауто-пута Бањалука-Приједор-Нови Град. Он је на сједници Народне скупштине Републике Српске, у оквиру тачке Актуелни час, рекао да је тај путни правац у оквиру мреже ауто-путева предвиђене планом Владе Српске.

10.45...На приједлог Посланичке групе Напредна Српска биће разматрани и Приједлог закона о измјени Закона о радним односима у државним органима и Приједлог закона о измјени Закона о статусу функционера јединица локалне самоуправе.

У скупштинске редове ушло је десет нових народних посланика. Седам из СНСД-а, по један из СДС-а, ПДП-а и коалиције "Домовина".

Посланици би требало да, по хитном поступку, разматрају Приједлог закона о допунама Закона о здравственом осигурању.

Биће разматрани и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске, мирном рјешавању радних спорова, те Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о сјемену пољопривредног биља.

Дневним редом је предвиђено разматрање и Нацрта закона о превозу у друмском саобраћају Републике Српске, Нацрта закона о заступању у осигурању и посредовању у осигурању и реосигурању, те Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о заштити ваздуха.

Народна скупштина Републике Српске разматраће приједлог стратегије и политике развоја индустрије Републике Српске за период 2016-2020. година, извјештај Комитета за координацију надзора Финансијског сектора Републике Српске за 2015. годину.

Према предложеном дневном реду, биће разматран и извјештај о стању у банкарском систему Републике Српске за 2015. годину, извјештај о пословању и резултатима рада са Финансијским извјештајем Агенције за банкарство Републике Српске за прошлу годину.

Биће разматран извјештај Агенције за осигурање Републике Српске о стању у сектору осигурања Републике Српске за прошлу годину, извјештај о раду ове Агенције за прошлу годину, те извјештај Агенције за осигурање Републике Српске о Финансијском пословању за 2015. годину.

Пред посланицима је и извјештај Комисије за хартије од вриједности Републике Српске о стању на тржишту хартија од вриједности за прошлу годину, извјештај Комисије за хартије од вриједности Републике Српске о раду за 2015. годину, те извјештај Комисије за хартије од вриједности Републике Српске о Финансијском пословању за прошлу годину.

Посланици Народне скупштине Републике Српске разматраће извјештај Правобранилаштва Републике Српске о раду за 2015. годину, извјештај о анализи и плану активности по питању тражења несталих, истраживању и процесуирању ратних злочина, те извјештај о сарадњи институција Републике Српске са Хашким трибуналом за прошлу годину.

На дневном реду је и годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ за 2015. годину, извјештај Радио-телевизије Републике Српске о пословању за 2015. годину и План рада за 2016. годину.

Биће разматран и коначни извјештај о реализацији и оцјена Акционог плана за унапређење положаја жена на селу у Републици Српској до 2015. године, приједлог одлуке о усвајању Зонинг плана подручја посебне намјене "Ада" по скраћеном поступку, те приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Њемачкој развојној банци по пројекту изградње вјетроелектране "Хргуд".

О апсолвираним тачкама дневног реда посланици би требало да се изјашњавају у четвртак, 8. децембра.