latinica  ћирилица
15/12/2016 |  09:33 ⇒ 12:09 | Аутор: РТРС

Ђокић: "Mитал" нуди 60 милиона КМ за куповину "Љубије"

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је компанија "Митал" спремна да понуду за Рудник жељезне руде "Љубија" подигне на 60 милиона КМ и изједначи је са понудом "Израели инвестмент групе".
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је рекао да ће Влада Републике Српске ускоро одлучити коме ће бити продате акције "Љубије", те истакао да ће бити изабрана понуда која је у најбољем интересу за Српску.

- Митал је у првој понуди нудио 29 милиона КМ, а сада је и њихова понуда удвостручена - рекао је Ђокић за "Еуроблицу", те напоменуо да је у поступку продаје Рудника "Љубија" циљ Владе Српске био подстицање конкуренције.

Ђокић је напоменуо да поглед ДНС-а на питање продаје "Љубије" не треба да буде искључив, већ у духу општег интереса.

- Надам се да ћемо имати разумијевања која неће блокирати процес. Нико не може бити унапријед фаворизован. Апсолутно сам против тога да било ко има монопол. Тако је и "Митал" прихватио да се мијења јер је осјетио јак утицај конкуренције - каже Ђокић.

Када је ријеч о "Космосу", Ђокић је навео да је Влада усвојила план реструктурисања према којем ће у наредном периоду бити извршене све обавезе, односно рјешаван проблем дуга од 16 милиона КМ према финдовима и запосленима.

- По окончању предстечајног поступка, који очекујемо да ће бити почетком јануара, "Космос" ће се вратити у нормалан режим рада и почети са редовном исплатом плата у пуном износу - рекао је Ђокић.

Он је рекао да је формирањем предузећа "Мофас" са иностраним партнером пронађено најоптималније рјешење за некадашњи "Фамос", чиме је омогућено да се одржи континуитет производње и да 96 радника "Фамоса" пређе у "Мофас", а за 2017. у плану је ново запошљавање и повећање обима и вриједности производње.

Ђокић очекује да финансијски резултат "Алумина" за ову годину буде бољи од прошле године када је истварила приход од 218 милиона КМ, те најављује и нову инвестицију, као и да ово предузеће има тенденцију да број запослених буде увећан са садашњих 1.240 радника.

Он је додао да је у току спор у вези са стечајним поступком "Бирча" и нада се рјешењу која неће угрозити пословање "Алумине".

Извор: СРНА